Print Page | Close Window

En BMW 324TD -85 införskaffad

Printed From: www.forsastrom.se
Category: Bilarna på gården
Forum Name: BMW 324TD -85
Forum Discription: om den äldre dieseln på gården
URL: http://www.forsastrom.se/forum/forum_posts.asp?TID=70
Printed Date: 2020-September-22 at 10:30


Topic: En BMW 324TD -85 införskaffad
Posted By: Micke
Subject: En BMW 324TD -85 införskaffad
Date Posted: 2007-Augusti-07 at 10:59

Bytte Hondan mot ett BMW objekt. Bilen ifråga är egentligen en 320i som fått en 524TD motor, dieselkonverterad och klar med T31A "Motorn utbytt" i registreringspapprena.

Så här såg den ut vid bytestillfället:

Fick användning för mitt nytagna BE-kort då jag transporterade hem kärran på Mjölby Gummiverkstads fina biltransportsläp som klarar lasta 1460kg. Drog kärran med bussen och det var inga problem alls, kunde ligga i ca 90km/h på motorvägen så transporten gick mycket smidigt och sedan verkade inte bussen dra så mycket mer bensin än vid vanlig körning. Bussen är rätt stark och bra vindfång i sig så att hänga på ett stort släp bakom denna märks ej mycket!

Nu är BMW parkerad i garaget och all inredning är uttagen för rostlagning av sparklådor och golv...en del rost och stora hål där som ska lappas. Blir även en del rostlagning och lappning med ekonomiplåt då framskärmarna, trösklarna och bakre skärmkanterna är illa åtgångna. Men men vad gör man inte med en sån här liten udda modell, tur att jag fått tag på en MIG-svets.

Mattan tog jag och shamponerade och blåste sedan av den med högtryckstvätten. Får passa på nu när det är tokvarmt ute då det torkar bra! Ska nog tillämpa samma behandling på stolarna och baksätet med då den luktade en del inuti eftersom den stått stilla i fem års tid.-------------
// Micke >Replies:
Posted By: Micke
Date Posted: 2007-Augusti-07 at 21:24

Pyssel i mängder har man då skaffat sig, här är några första bilder:

Klädseln väntar på högtryckstvätten, förbehandling med "Grovrengöring" från Biltema.

Här står den parkerad i garaget.

Även dörren bortplockad...

och så här såg golvet på passagerarsidan ut under mattan, sparklådorna var rostlagade med en rejäl bit plåt sedan tidigare...å nu blir det mer

Förarsidan hade sin gamla lagning med...å några tillkommande hål!

I väntan på MIG-svetsen plockar jag bort lite mer för var dag som går. Nu ska kofångarna och framskärmarna väck...och andra dörren med. Sedan är det nog dags att palla upp den för rostlagningen.-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-Augusti-14 at 10:01

Jahapp, med bilen uppallad på fyra pallbockar och framskärmar och dörrar bortmonterade fanns det nu gott om plats att krypa runt och peta lite här och där och jag for runt med mejsel och stämjärn och hackade fram rost här och rosthål där. Ja man kan ju fundera om det är värt att börja lappa ihop den överhuvudtaget, men å andra sidan så var det mest småsaker, småhål och småsaker...men väldigt många sådana dock! Har börjat behandla de flesta mindre ställena som jag gick lös på med en roterande stålborste till borrmaskinen och den var verkligen effektiv, sedan körde jag med sån där roststoppare som både ska ta bort och hindra att det blir ny rost och som även funkar som primer och alltså ej behöver sköljas bort.

Där det är hål i plåten ska jag lappa med MIG:en och sedan blir zinkfärg, rostskyddsprimer och underredsmassa, borde hålla tätt ett tag.

Inredningen blev förresten väldigt mycket renare av min behandling med högtryckstvätten. Har stått ute i värmen ett par dagar på tork men ska nu få stå nere i källaren ett par veckor intill luftavfuktaren så de torkar igenom ordentligt. Mattan tappade många kilo då den fick torka upp!

Så här såg det ut efter denna första genomgång och behandling:

Hjulhusen vänster fram, här har vi en förklaring till varför det blitt så blött på golvet inuti bilen!

Hjulhus höger fram, även här hål in till kupén med vattensprut rakt in i bilen...blött golv!

Hjulhus vänster bak

Hjulhus höger bak

Har inhandlat 2 kvm 0.70mm plåt, samt lite plattjärn 20x3mm som jag ska använda för att lappa ihop med. Plattjärnet tänkte jag ha till att förstärka insidan av trösklarna med som försvunnit under årens lopp. Har även skaffat nya trösklar i ekonomiplåt.

0.70mm 2x1m : 230:- (Tibnor)

Trösklar x2     : 664:- (Meca)

Har kikat på motorn lite grann med och jag ska byta kamremmen innan jag drar igång den något mer för den såg ut att vara lite i torraste laget, ska då passa på att byta vattenpumpen med då det verkar vara ett litet läckage vid denna.

Jo jag höll på att glömma att jag har nu fått tag i dels förrförra ägaren som var den senaste som brukade bilen, samt även ägaren innan denne. Densamme som byggde om bilen och dieselkonverterade den. Kan ju säga att bilen har kommit hem till Östergötland igen för det var här den byggdes om, närmare bestämt i Motala. Motorn kom från en 524td men tanken var först att använda en bensinare från en 735:a. Jerry berättade att det var en rolig och snabb bil att köra och den var väldigt fin på sin tid då den var iordninggjord.

Näste ägare nere i Värnamo hade under sin tid bytt ut sänkningspaketet mot standardfjädrar då ljuddämparen bak tog i marken då han körde på mindre vägar. Han hann även med att byta turbon på den och den ser rätt ny ut med en lapp från GIK turboteknik på. Kontaktade GIK för att få reda på vad det var för någon modell och det var en Garrett/Airesearch T3:a.-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-Augusti-18 at 20:16

I väntan på MIG-svetsen (slangpaketet har kommit på villovägar) så började jag med att plocka lös mer saker, denna gången i motorn för att förbereda kamremsbytet. Har beställt ett kamremskit på ebay.de (Conti) så det ska nog vara bra grejer trots att kitet bara kostade 900:- inklusive frakt.

Så här ser det ut just nu med remmen borta och vattenpumpen med. Den ska också bytas...nu när man ändå har lös kamremmen. Vore ju trist att behöva ta lös den igen inom den närmaste tiden. När jag fick lös den så lät den faktiskt lite illa. Det gjorde även spännrullen till kamremmen. Anledningen till att jag byter kamremmen är att dels att jag inte har någon aning om hur länge sedan den var bytt, samt att den börjat fransa sig lite grann i kanterna...och det är nog ett varningstecken antar jag!

De får gångerna jag haft igång kärran märkte jag att den läckte kylarvatten vid termostathuset. Det fick sin förklaring i att en av de tre skruvarna som fäster detta i motorn hade dragits av vid något tidigare tillfälle, så termostathuset satt bara fast med två skruvar. Generellt också så saknas de flesta packningarna och är ersatta med "Packning på tub" som verkar nötts bort. Ska därför inhandla nya packningar på BMW så det blir som det ska när jag skruvar ihop igen.

Det var den övre högra skruven som var avdragen. För att få ut denna så gjorde jag enligt konstens regler, dvs borra ett litet hål, slå in en lagom torx bits i hålet, värmde med butanbrännare runt om, sedan öste jag på med sån där nymodig rostolja med kyleffekt. Sedan var det faktisk bara att vrida ut skruven med torxbitsen för hand! Så detta med värme/kyla funkade verkligen utmärkt denna gången.

Passade på att handla ett Mahle Dieselfilter på ebay.de med för 200:-.

I väntan på att kamremmen ska dyka upp i brevlådan ska jag passa på att lacka de rostbehandlade ställen som ej kräver svetsning med zinkgrundfärg innan de kladdas på med underredsmassa, sedan ska jag även passa på att slipa ned den fula rödfärgsflagnade kåpan till kamremmen, samt ventilkåpan...tror de får bli svarta eftersom jag har svart värmelack hemma.-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-Augusti-27 at 10:56

Kamremmen och dieselfiltret dök upp på posten efter en dryg vecka, ser ut att vara bra grejer. Contitech rem, samt spännrulle från FAG. Tror det är de som BMW använder sig själv av när det gäller kullager.

Fick mina packningar, nya skruvar till termostathuset, samt ny dieselslang (den som sitter mellan spridarna) från BMW. Det gick på 430:- totalt.

Råkade på lite trubbel i samband med att jag skulle hitta ÖD för vevaxeln. Man skulle nolla denna genom att trycka in ett 8mm dorn i ett hål i blocket som skulle passa i motsvarande hål i svänghjulet. Nu verkar de som om de bytt till M20 svänghjulet då de konverterat motorn så något sådant hål fanns ej. Fick då tips på Autopower att ta lös spridaren på 1:an och kolla när kolven är i ÖD så det gick bra att lösa på det viset. Spridaren satt dock så in i bomben hårt men den gick att få lös till slut. Gjorde egna märkningar efter mitt funna ÖD så jag har för montering av kamremmen, samt framtida inställning av dieselpumpen. Det där med att de bytt svänghjul är ju ett stort plus då det ordinarie dubbelmassesvänghjulet väger 13kg och M20 bara 6,5kg så det blir lite mindre massa att sätta snurr på vid acceleration!

I mitt snurrande på axlarna så märkte jag att det droppade lite diesel från axeln bakom pumpdrevet. Tänkte först att nu är det kört med pumpen, men efter att ha pratat med grannen som har en 324d som han smårenoverat för ett par år sedan så fick jag tips om att det var en packbox där  som man kom åt utan att ta isär pumpen som man kunde byta. Så loss med pumpdrevet...som satt rätt superhårt...men med bra avdragare kom det loss och mycket riktigt satt det där en packbox som sett sina bästa dagar. Fick ut den med lite pillande med en skruvmejsel. Åkte sedan i morse förbi Brantzells i Linköping som ligger vägg i vägg med Meca, så han på Brantzells sa att de har alla reservdelar till pumparna på Meca då de köper dem genom dem, perfekt! Fick hjälp med artikelnr på packboxen sedan var det bara att köpa den på Meca då de hade denpå lager t.o.m. (Bosch nr:1 460 283 312) Pris: 100:- Så nu ska pumpen bli tät där med och vad jag kunnat se finns det inga övriga läckage.

Bilden visar den nya packboxen ditsatt på pumpaxeln.

Har legat lite lågt med rostlagandet då det var mycket roligare att skruva med motorn.

Bilden visar den nya vattenpumpen monterad.

Hade tömt garaget i helgen så man fick lite svängrum vid svetsandet men då dök det upp lite andra prylar i garaget så svetsningen får vänta lite ytterligare.

Bilden visar hästvagnen som dök upp i garaget för ommålning. Vår duktiga medryttare Josefin som plockat isär den totalt och satt igång och måla...hängde prylar överallt-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-Augusti-29 at 09:46

Då gick jag till slut lös på den sista rosten förutom det som måste lagas med svetsen, nu ska det inte finnas någon rostfläck under kärran som jag inte varit på!

Jo kärran bringar inte enbart utgifter, med den fick jag en Volvo 850 vinge som var populär att sätta på många andra bilar. La ut denna på Tradera och fick den såld för 715:- så det var inte så dåligt. Få se nu om någon behöver det modellanpassade lastgallret som jag också fick med, ligger ute på annons på AP, samt blocket för 800:-

Måste rappa på med rostlagningen och ihopplockningen av motorn för snart måste kärran ur garaget en period för jag ska hämta hem 400m fjällpanel som ska bytas på ena kortsidan på kåken, men först ska de in i garaget för målning plus att den inte kan ligga ute i höstregnet.-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-September-03 at 11:17

I torsdags provade jag svetsen jag köpt. Orkade inte vänta på slangpaketet så jag bestämde mig för att testa en sådan där billig gaslös MIG-svets som de hade rea på på Jula, 1200:- lät ju överkomligt för ett försök. Nu var det ju rysligt länge sedan jag svetsade med en MIG-svets men nu vill jag minnas att det var lite enklare med en vanlig en. I början gick det riktigt dåligt, antingen ville det inte fästa ordentligt eller så brände man hål på den nya plåten. Så småningom gick det dock bättre och den plåten jag köpt för att lappa med är ju busenkel att bocka och forma efter ställena som ska lagas så det blir inte perfekt men hyfsat i alla fall. Med lite vinkelslip, karosserikitt och underredsmassa ser det nog helt ok ut när det är lappat och klart!

Bilden visar höger framskärm/torpedvägg lagad och grundad.

Bilden visar samma sida underifrån

Bilden visar vänster framskärm/torpedvägg lagad och grundad. Med på bilden även den handpump med backventil som jag skaffat till dieselpumpen.

Bilden visar samma sida underifrån

Har även lappat baktill med svetsen så nu är framskärmarna och bakskärmarna, samt hela bakre underdelen av bilen, fråntanken och bakåt klar för behandling med ett skyddande lager av underredsmassa. Insåg att svetsarbetet med utbytet av sparklådorna och trösklarna kommer att ta lite längre tid än vad jag trodde så det arbetet får vänta tills efter att jag satt upp panelen på huset.

Ska bara göra färdigt motorn nu och underredsbehandlingen på de ställen som är färdiga så får bilen vänta en stund ute på gården. Ikväll blir det montering av nya kamremmen!-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-September-04 at 09:30

Nu är kamremmen på plats, var inga svårigheter direkt. Först tillverkade jag ett verktyg enligt en mall som jag hittade på http://www.e30.de - www.e30.de för att låsa kamaxeln med vid ÖD. Ser ut så här:

Jag brydde mig bara om att kapa upp ett 42mm brett hål i en redan plan bit 10mm tjock aluminiumplatta som jag hade liggande, vilket gjorde att den inte blev lika djup som specialverktyget på mallen men det funkade hursomhelst för att låsa den på plats. La även dit ett gäng bladmått som motsvarade 2,5mm mellan verktyget och ventilkåpans anliggningsyta på avgassidan som man skulle vid montering av ny rem. Sedan jag lossade på muttern till kamdrevet förstår jag vikten av att ha kamaxeln låst för med drevet löst gick det att vrida drevet rätt många grader. Sedan var det bara att montera spännhjulet och lägga på den nya remmen, spänna spännhjulet till rätt moment och skruva fast, sedan skruva fast kamremsskivan...klart! Snurrade allting några varv och det var inget som tog i heller

Bilden visar det rejält tilltagna verktyget för att låsa kamaxeln med, samt kamremskitet från Contitech.

Bilden visar den nya kamremmen på plats, samt även det upputsade termostathuset med ny termostat och nya packningar och skruvar, denna gången sitter det fast med alla tre!

Ska köpa nya slangklämmor till kylarslangarna innan jag monterar resten, sedan tänkte jag hinna med att justera ventilerna med innan jag sätter tillbaks kåpan igen med den nya packningen.-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-September-05 at 10:33

Hämtade en beställning på BMW bestående av ny ventilkåpspackning och lite annat, b.l.a. nya packning mellan värmaren till filterhållaren och ny termokontakt till denna då ena lödörat på den gamla ärjat av. Upptäckte också häromdagen att ena bränsleröret, det som finns kvar som original fuktade lite vid en fästpunkt så det är nog läge att byta detta med. Det andra för bränslereturen är redan utbytt mot ett i plast...eller rättare sagt PA (polyamid) rör som har samma dimensioner som bränslerör i metall och då passar bra ihop med 8mm bränsleslang i skarvarna. Letade lite här och där och hittade till slut motsvarande rör på elfa, 5m 6mm ytterdiameter för 165:- så då ska jag byta det när jag sätter tillbaka det nya filtret och de andra detalljerna.

Tisdagkvällen ägnades åt att först justera ventilerna, gick rätt bra och var inte speciellt knepigt egentligen. Bara lite svårt ibland att få lös mutter som låser den exentriska bussningen. Bara i ett fall lyckades jag vrida så hela vippan hoppade lös men den gick ju rätt lätt att få på plats igen. Kände på dess yta att de var aningen nedslitna men motorn har ju rullat sina många mil. Hursomhelst så är spelet nu föreskrivna 0.30mmm istället för 0.50mm som det var på allihopa, borde ju vara bättre!

Sedan satte jag tillbaks alla detaljer jag haft lös för kamremsbytet, tillbaka med kylaren(kylaren kommer förresten från en Volvo 850), slangar och fyllde med glykol. Så här såg det ut då med allting på plats med de nylackade kåporna:

Nu är det bara att montera det nya dieselfiltret i filterhållaren, ja byta bränsleröret med då, och pumpa fram dieseln till pumpen och sedan provstarta och hålla tummarna att jag inte klantat mig något! Kan ju behövas en justering av dieselpumpen också nu när man bytt kamrem, hoppas den är tillräckligt ok bara så den går att starta bara.

Hade köpt en tub karosserikitt på Biltema med som jag la på på mina fulsvetsade plåtlagningar och nu syns de inte alls längre, perfekt att ha under underredsmassan! Skulle visst torka 7 dagar innan man målar över men det lär inte vara något problem nu när kärran snart får vila några veckor då jag ska ge mig på panelbytet.-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-September-06 at 13:35

Var just och hämtade PA röret på Elfa och minsann var det inte precis rätt sorts rör för användning som bränslerör, PA12 klassning max 18bar(ska visst vara PA11 eller PA12 för användning som bränslerör men vad dessa klasser innebär vet jag ej?), sitter för övrigt precis sådant rör orginalmonterat på vår VW Multivan från 1992. När man skarvar det bör man egentligen ha en stödhylsa som man trär in i plaströret för att förhindra att man klämmer sönder röret med slangklämman, men det kan ju vara knepigt att hitta sådana i rätt dimension? Hursomhelst borde det nog bli tätt om man trär in röret tillräckligt lång i bensinslangen man skarvar med och sedan inte drar åt slangklämman för hårt!

Igår blev det ingen garageverksamhet, måste ju vila ibland . Nåja jag var där och städade upp en del, alltid trevligare att komma dit nästa gång vilket blir ikväll då jag ska montera dieselfiltret och handpumpen och förhoppningsvis dra igång kärran. Ska nog sätta tillbaka dörrarna och huven igen inför utomhusvistelsen...vet ju inte hur lång den blir direkt.-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-September-07 at 10:18

Monterade nya bränsleröret som passade perfekt då de gamla var av samma ytterdimension, 8mm. Monterade det nya filtret som jag fyllde med diesel innan jag skruvade dit det. Monterade handpumpen och pumpade fram diesel till pumpen och då hörde jag först hur det pyste och sedan rann det rejält med diesel ut via den i filterhuset inbyggda handpumpen så jag antar att packningarna i denna är kassa. Den sitter klämd med en stålring så det är inget man tar isär och byter några packningar på tyvärr!

Provade sedan starta kärran och så småningom kom den igång och den verkade gå riktigt bra, lät fint´och jag tyckte den lät mindre äntidigare. Både vattenpumpen och kamremsspännaren var ju i dåligt skick plus att jag minskat ned ventilspelet med 0.20mm!

Det kom förstås en del luftbubblor i den genomskinliga slangen till pumpen men det har ju sitt förklarliga skäl. När jag sedan stängde av den hörde man hur det sörplade in luft via den taskiga handpumpen!

Panelbrädorna kommer i helgen så nu är det dags att ta ut kärran, därför så monterade jag däcken, dörrarna och huven så nu kan man ut och åka en sväng med...på lilla grusvägen i alla fall . Ska bara varmköra den först och lufta kylsystemet ordentligt först!

Letade lite på http://www.ebay.de - www.ebay.de  och hittade rätt snabbt en ny filterhållare, en sådan modell UTAN inbyggd handpump denna gången för 10 Euro så jag slog till direkt, blev lite annat med då samma säljare hade slaktat en 324d såsom blinkersspak och kädsel till fotutrymmet fram vänster och höger...summa 31 Euro plus 20 Euro i frakt, vilket motsvarar 485:-.-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-September-14 at 08:35

Japp, nu är panelbrädorna i garaget och BMW'n är hänvisad till gården. Filterhållaren har inte dykt upp än så jag har ej heller vart på någon tur med kärran än heller, tänkte göra det sedan då jag har ordning på bränslet.

Förekommer viss aktivitet och planer ändå då jag hittade tag på fram-och bakkjol modell M-Tech 1 som nu är på väg till mig via bussgods. Blir nog perfekt då jag tycker dessa är bland de snyggaste kjolar man kan ha på denna modell, ska nu bara hålla ögonen öppna efter tröskelbreddarna med i samma modell.

Så här ser de ut som jag köpt, tyvärr var tröskelbreddarna borta redan!

Bilden visar M-Tech 1 framkjol

Bilden visar M-Tech 1 bakkjol

Kommer spara lite ekonomiplåt med dessa istället då det inte behöver ser perfekt ut i plåten under dessa, sedan tycker jag kärran blir riktigt tjusig faktiskt!-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-September-21 at 09:12

Målning pågår fortfarande i garaget, har nu målat 50 av brädorna och har 50 kvar, sedan ska de målas ett varv till. Tar 10 per kväll så då har jag 15 dagar kvar av målning...nåja Falu rödfärg är rätt lättstruken.

M-Tech 1 kjolarna fram och bak från bilen ovan anlände i veckan och de var hela och fina även om de måste lackas om, vilket jag ändå skall göra då bilen ska bli svart som natten. Fick betala 1500:- för dessa.

Den nya dieselfilterhållaren och de andra prylarna anlände också i veckan, bytte filterhållaren direkt och nu är det minsann tätt i ledningarna. Gjorde ett test och första gången fick man ju dra på startmotorn som tidigare i typ 30 sekunder innan den kom igång. Lät bilen sedan stå hela dagen och spänningen var stor och se om det blivit någon skillnad...japp nu startade bilen direkt efter 0,5 sekunder istället för 30...skönt!-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-November-06 at 11:24

Är fortfarande ingen verksamhet på grund av de där brädorna som fortfarande ligger och skräpar i garaget...

Har fått sålt den där BBS läppen som satt på bilen, det var tydligen en sådan så nu har bilen inbringat 200:- till! Så här såg den ut:

Har även hittat tag på tröskelbreddarna till m-tech paketet på Blocket, fick betala 500:- för dessa, ser ut så här:

Längtar tills jag kan ta in bilen i garaget och börja jobba igen!-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2007-November-20 at 14:59

Den här ledsna kompisen står och hänger utanför huset varje dag jag kommer hem från jobbet och längtar till garaget igen:-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Februari-05 at 07:07
Nu börjar det dra ihop sig, panelbrädorna som ligger i garaget har jag nu börjat måla andra varvet. Sedan ska dessa få flytta till ett angränsande utrymme och då ska kärran in i garaget igen och renoveringen fortsätter. Jag siktar på att få in den kommande helg 16-17/2!

-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Februari-13 at 15:17
Nu är det nära, bara 12 brädor kvar att måla så till helgen ska den in. Står nu strax utanför och väntar...%3cmile
324:an%20väntar%20utanför%20gagaret!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Februari-16 at 13:52
Runt elvatiden i går kväll hördes någon ropa "Hurra, jippie, halleluja..." när sista brädan forslades ut ur garaget. Nu råkade det dock bli årets kallaste dag/natt detta dygn med hela -7 grader i natt så jag väntar till vattenslangen tinar så jag kan spola bort all rödfärg från golvet innan kärran tas in, måste ju vara fint inne i mekargaraget%3cmile

-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Februari-18 at 17:30
Nu är garaget tvättat med högtryckstvätten, var en massa rödfärgsspill där! Röda rosthålet har dock ej fått komma in än då bussen ska besiktas om precis en vecka så jag tog in den först för en liten översyn samtidigt som jag bunkrar upp lite material till det kommande arbetet. Väntar även på några recuceringsventiler för CO2 som jag handlat från Slovenien. Svetsen jag tänkt låna behövde en sådan och även jag en till mitt lilla ombyggnadsprojekt av gaslös till vanlig svets. Ska bli lite spännande att jämföra hur den funkar i jämförelse med en vanlig "riktig" MIG-svets som kostar typ 10x mer.-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Februari-26 at 23:03
Nu är allt frid och fröjd, mekandet kan börja. Det var ju inte bara det att jag fått ut brädorna ur garaget och äntligen in kärran. Nu skulle även VW bussen genom besiktningen och med tanke på problemen förra besiktningen med avgasvärdena så var jag lite orolig att jag skulle måsta in med bussen igen för en motsvarande reparation av grenröret som var tidsödande. Alltså ut med "den röde" igen...men nu klarade sig bussen efter ett byta av lambdasensor. Det var på håret med avgasvärdena så tills nästa besiktning är det nog katalysatorbyte som gäller med...men det är nästa års problem. Nu börjar det roliga mekandet. Reduceringsventilerna från Slovenien fick jag även hem idag så nu ska jag palla upp kärran och demontera dörrar, baklucka och huv innan jag tar fram vinkelslipen och svetsen!
 
Om bussens historia finns att läsa i dess egen tråd!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Februari-28 at 16:12
Så där, då var man igång igen. Nu först demontera dörrar, baklucka, huv m.m. Det är ju fantastiskt vad man kan ha de här IKEA-kassarna till, en stor del av bilen befinner sig just nu i husets källare i just sådana kassar!
 
Resten står här:
 
 
 
Jag ska försöka ta det med måtta, samtidigt som det är ju så kul när man väl sätter igång någon kväll så det är svårt att sluta. Men men om några månader ska väl kärran vara körbar igen!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Mars-01 at 11:54
Plåtkirurgen har börjat jobba på bilen med vinkelslipen! Nu ska rostig och trasig plåt bort innan lappning och lagning påbörjas med svetsen. Blir inte så mycket golv kvar i sparklådorna.
 
Höger sparklåda
 
 
Höger sparklåda igen.
 
 
Höger bakskärm och tröskel ska också bytas.
 
Nu till något annat spännande, eventuellt kommer jag inom kort få ta över grannens gamla 324d som har en massa användbara delar plus mycket e30 godis som satt på hans 318is tidigare, såsom hela sportstolar, projektorlysen, motor som "bara" rullat 30' mil med mekanisk dieselpump! Bra mycket användbara delar till mitt projekt plus nyttiga reservdelar! Kul, kul värre!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Mars-03 at 12:27

I helgen så hade jag inte möjlighet att jobba med vinkelslipen på vänstra sidan av kärran eftersom det var sånt ruggigt väder så hästarna fick komma in i stallet tidigt. Vill inte plåga dem med oljudet samtidigt som de inte uppskattar brandröken av bränd metall då stallet ligger i samma byggnad som garaget. De kan ju bli stressade om de tror att det brinner!

Samtidigt tog sliptrissan till borrmaskinen slut så jag hade inget plåtarbete att göra så jag började mecka med lite annat som också måste göras förr eller senare. Handbromsen HB funkade inte så jag värmde och bankade loss bromstrumman och upptäckte att vajern var av där inne. Rätt mycket rost och damm därinne så jag tog lös allt för rengöring med, annars så var trummorna och backarna i gott skick och såg rätt nya ut!
 
Vad mer göra då nästa kväll...jo jag hade två nya silentblock liggande som jag fick med på köpet så jag tänkte att dem kunde jag också byta så länge. Hade för mig att det inte var så knepigt...hehe jodå, om man hade specialverktyg vill säga. Hursomhelst så lyckades jag få lös ena och ur den ur skålen i alla fall, försökte med en avdragare pressa i det nya men gav upp och beslöt mig för att studera hur man ska gå till väga. De gamla sätt dels rätt hårt fast i chassiet men jag lyckades knacka och bända lös det därifrån med en kofot. Fick faktiskt lös hela aluminiumstaven i ett stycke som tur var för det hade inte vart kul om en bit suttit kvar i bilen! Aluminiumstaven i mitten av gummit vred jag sedan lös med en rörtång och gröpte ur resten av gummit med en mejsel...inte världens bekvämaste arbete och jag gör nog så att jag bygger specialverktyget som rekommenderas här:
 
http://www.tajkon.se/avd.htm - http://www.tajkon.se/avd.htm  
 
och följer arbetsbeskrivningen här:
 
http://www.tajkon.se/silent.htm - http://www.tajkon.se/silent.htm  
 
så går det nog lättare med nästa plus att det är nog högst nödvändigt för att få in den nya bussningen på plats med. Toppenbra beskrivning av en från Autopower förresten!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Mars-06 at 11:12
Ena sidans silentblock på plats, gick riktigt smidigt med det hemmabyggda verktyget att få bussningen på plats. Tog och drog ut det på andra sidan med verktyget med och det gick ju bra mycket snabbare och med mindre besvär än det första...bra att läsa på innan%3c3cig%3c20smile. Ska se om jag kan ta lite bilder när jag sätter det andra på plats och på verktyget med för jag kom på att jag kunde modifiera en avdragare som jag redan hade så jag slapp svetsa det där mothållet man använder för utdragningen, funkade riktigt bra!
 
Det är ju ändå så där lagom kul jobb med att byta bussninger men jag fick ju med de två nya på köpet så det var väl lika bra att få dem bytta. De gamla verkade inte helt slut heller men nu vet jag ju i alla fall att de är sprillans nya.
 
Nu några bilder på den nya kärran, den har ju mycket användbara prylar som jag behöver till min såsom, fräscha skärmar, huv och baklucka, orginal kylare, fin rutig sportinredning, inredningsdetaljer som jag saknar, projektorlysen och så får jag ett bra reservdelsförråd med delar såsom motorblock, topp, mekanisk dieselpump som bara gått 31000mil, min motor har nog passerat 50000 mil! Ska nog flytta över servostyrningen med.
 
 
 
 
Sportinredningen och projektorlysena är inte orginal på denna utan kommer från en 318is som killen hade innan denna, det är för övrigt en 86:a denna.
 
Ser ju inte så tokig ut egentligen och är nog trots allt i bättre skick än min tidigare men det är en del rosthål undertill faktiskt, trots att det är en importbil som är intagen 1998. Jag vill nog ändå ha en tvådörrars med taklucka istället för en fyradörrars utan så jag jobbar nog vidare med den andra bilen. Enda fördelen med denna vore ju att man lb-regga denna vilket blir knepigare med den andra men nuförtiden sedan de höjde skatten så tjänar man ju inte lika mycket på det längre!
 
 


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Mars-07 at 10:01
Nu är båda silentblocken på plats, skönt! Verktyget byggde jag lite annorlunda än beskrivningen jag nämnde tidigare. Jag använde en vanlig tvåarmad avdragare som jag kapade till lite med vinkelslipen, den blev tillräckligt stabil att dra ut den gamla bussningen med och funkade bra. Jag upptäckte också att biltemas hylsa stl. 36 var väldigt bra att ha då den hade lagom innerdiameter för att rymma aluminiumstaven i bussningen då man skulle pressa in/ut bussningen. Ytterdiameter var också smidigt nog exakt 50mm så den löpte bra genombussningssätet. Fick bara komplettera med två större bultar inuti den för att få stöd mot både aluminiumhylsan och gummit. Så här ser verktyget ut:
 
 
Monterat för utskruvning av bussning.
 
 
Monterat för inskruvning av bussning.
 
Koppen ovan gjorde jag av en bit avgasrör 63,5mm med innerdiameter 59mm från biltema det med och med ett lock och mutter fastsvetsad ovanpå.
 
Så här såg det  ut vid inpressning, bussningen är pressad på plats.
 
 
På ena sidan lyckades jag inte få in bussningen riktig helt in, några mm kvar, när jag skruvade fast bakaxelbryggan och den fick lite tyngd på sig krö den ut några mm till. Det såg ju inte så bra ut så jag tog en vanlig avdragare och pressade den på plats ordentligt och det gick alldeles utmärkt:
 
 
Så här ska det se ut då de sitter ordentligt, gummit ska titta ut över kanten ovan:
 
 
Tur att karossen är lite trasig för då kom man åt ordentligt%3cmile.
 
Låter kärran stå nåt dygn utan belastning på bakaelbryggan så bussningarna får sätta sig ordentligt...kan ju inte skada!
 
Nu ska jag fortsätta med det med något högre prio, nämligen rostlagningen. Får nämligen svetsen i helgen. Ska bli skoj!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Mars-10 at 08:06
Sådär, nu är all rostig plåt bortkapad och kärran blev många kilo lättare! Fick svetsen igår och provkörde den på några testbitar. Vilken fröjd att jobba med jämfört med min billiga skräphög som jag har lust att hiva ut i ån och glömma den för gott...nja det finns nog kanske bättre sätt att göra sig av med den på... Lyckades efter bara några minuters testande att helsvetsa ihop 0.7mm plåt mot varann. Nu är jag ju långt ifrån någon kung på det här med svetsning och det var flera år sedan jag jobbade med en MIG men om inte annat så lär jag kunna en del då jag är klar med denna bilen...himla kul i alla fall!
 
Med en sådan maskin kommer plåtlagningen inte enbart att bli enkel utan även rätt rolig t.o.m.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Mars-11 at 10:12
Har nu slipat bort färg och underredsmassa längs alla ställen där jag kapat bort plåt och det var väl inte det roligaste arbetet så att säga, men det måste ju göras för att det ska bli ordentligt gjort.
 
Har suttit och klurat nu på vad för medel som jag ska använda efter att plåten är på plats.
Först och främst så är det ju himla svårt att få bort all rost där plåten blivit lite porig, får nog bli någon form av kemisk rostborrtagare där. Tror inte det behövs handlas något då man kan använda citronsyrelösning eller motsvarande. Tror vi förresten har någon hejdundrande rostlösare i pulverform hemma som vi köpte nångång. Kommer ihåg att den var svindyr på järnaffären, men skulle vara kanonbra och det var den. Ska kolla vad den kan tänkas innehålla.
 
Sedan behövs det nog ett bra regöringsmedel innan målningen påbörjas och detta verkar bra:
 
http://www.hagmans.se/produktinfo/produktblad/23871.pdf - http://www.hagmans.se/produktinfo/produktblad/23871.pdf
 
Hagmans silikonborttagning 78:- / 1 liter alt. 309:- / 5 liter
 
Det verkar sedan som om en 2k epoxybaserad primer såsom Hagmans CA är ett bättre alternativ än vanlig 1k Zinkspray jag brukat använda tidigare. Ser att de ytor undertill som jag slipade tidigare i höstas och la på ett lager med zinkfärg så har det börjat komma små rostärgade prickar på...men då har ju bilen stått ute i vinterslasket med bara det enda lagret med zinkfärg. Får nog slipa bort den och ersätta med 2k epoxygrunden där med.
 
http://www.hagmans.se/produktinfo/produktblad/11160.pdf - http://www.hagmans.se/produktinfo/produktblad/11160.pdf
 
Hagmans CA 2k Epoxygrund 245:- / 0.8 liter (Mekonomen)
 
Jag vill ju inte att det ska börja rosta i fogarna bara efter ett år och så.
 
Sedan blir det nog rejält mycket karosserikitt här och där för att täta fogarna med.
 
http://www.hagmans.se/produktinfo/produktblad/11540.pdf - http://www.hagmans.se/produktinfo/produktblad/11540.pdf
 
Hagmans Karosserikitt 150:- / liter (Mekonomen)
 
Slutligen ett tjockt lager med gammal hederlig underredsmassa a'la Biltema undertill.
 
Rostskyddsmassa 159:- / 5 liter (Biltema)
 
På insidan i hålrummen får det bli ett sådant här vaxbaserat tunnflytande spray som jag hittade innanför skärmkanterna bak i bilen och där hade det minsann inte rostat vilket betyder att det verkar funka riktigt bra!
 
Vaxbaserat rostskyddsmedel för hålrum 69,90:- / liter (Biltema)
 
Min plan är ju så småningom att lacka bilen själv och då hade jag tänkt praktisera tekniken som den här killen använder: http://board.moparts.org/ubbthreads/showflat.php?Cat=0&Number=2331682&page=0&fpart=1&vc=1 - http://board.moparts.org/ubbthreads/showflat.php?Cat=0&Number=2331682&page=0&fpart=1&vc=1  nämligen att rolla bilen med små skumrollers i flera lager med mellanslipningar. Färgen jag hade tänkt använda är 2k polyuretanakryl, dvs vanlig billack...eller rättare sagt båtlack som man kan hitta på Jula eller Biltema:
 
 
Får ju testa hur det funkar då jag lägger på grundfärgen först och då hade jag tänkt använda samma produkt fast primern:
 
 
 


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Mars-11 at 11:56
Läste lite om rollning av bilar och båtar och då det gäller bilar så rekommenderas man ej rolla vanlig 2k färg på grund av att det då blir ett tjockare skickt jämfört med sprutmålning, som då stänger inne lösningsmedlet på ett oönskat sätt som sedan ger upphov till en mindre jämn yta. En roller drar även med sig luft in i lacken som sedan bubblar ut.
 
När det gäller 2k färg för båtar så ska det gå att  få en väldigt fin yta med roller däremot, bara man tunnar färgen mer än för sprutmålning, samt använder en målardyna för att eftersläta färgen med och dra ut luftbubblorna med och det ska man göra direkt efter rollerdragen.
 
Då det är samma typ av färg så anser jag det avgjort att det ska prövas, kärran ska rollas%3cig%20smile.
 
Det är dock drygt en månads tid tills jag kommer till det och det är ju bra för då hinner det bli lite varmare med plus att det inte hunnit komma en massa myggor som letar sig in i garaget!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Mars-20 at 10:35
Det är lite dystert att arbetat med att slipa bort rost i ett kallt och lite fuktigt garage, när man kommer tillbaka efter några dagars uppehåll så har det börjat rosta igen! Nu tog jag och slipade klart all rost (nu får det faktiskt vara nog!) och syrabehandlade de kvarvarande porerna som slipen inte rådde på och sedan primade jag alla ytor med 95% riktig Zinkspray som också funkar som svetsprimer. Nu ska det hålla sig så att jag i lugn och ro kan lappa ett hål i taget med svetsen.
 
Blev ett lite uppehåll denna helgen då vi var ner till Flyinge i Skåne med lillhästen och Josefin med sina kompisar tävlade i Kürning och kom faktiskt fyra, inte dåligt! Var en nätt liten repa på 95 mil ToR med bussen och hästsläpet.
 
Nu har det till på köpet blivit vinter igen lite otippat så det är kylskåpskallt i garaget igen, brrr!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Mars-25 at 13:58
Blev inte mycket garagetid förra veckan som det var tänkt...mest på grund av det ruggiga vädret då det var flera minusgrader inne i garaget varje kväll. Var där någon timme per kväll bara och klippte och bockade plåtbitarna som jag ska lappa golvet med men nåt annat blev det inte direkt. Nu till helgen ska det bli mildare väder igen med plusgrader och det är ju bra för så länge som det inte är minusgrader i garaget och man kan jobba utan allt för tjocka vantar så är det ju lite roligare. Satsar på att svetsa mycket av golvet klart till helgen.

-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Mars-27 at 09:34
Ahh...varmare väder på väg nu till helgen. Nåja jag struntade faktiskt i kylan igår kväll och tog mig en svetsarkväll! Hade liksom sparat på det roliga eller vad man ska säga, svetsa är ju trots allt tusen ggr roligare än att slipa bort rost. Var också lite nervös att jag inte skulle lyckas med svetsningen för det var ju många år sedan sist med en riktig svets och det gick ju inte så bra med min skräpsvets.
 
Nu gick det ju hur bra som helst, visst blev inte alla svetspunkterna snyggast i världen på grund av min oerfarenhet med att ställa in den rätt beroende på tjockleken på den underliggande plåten, plåten som jag lappar med är 0.7mm eller var det 0.8mm? Hursomhelst så kom jag fram till att jag fick växla mellan 2:an och 3:an av de sex effektlägena på svetsen beroende på var jag fäste dem. Sedan var det ju som sagt kallt i garaget och kolsyran som jag använder till svetsningen tenderade att kyla ned regulatorn märkte jag vilket fick effekten att man fick dra på gasen ett par ggr under svetsningen, vilket märktes då det började sprätta och bränna igenom.
 
Som sagt så blev en del punkter lite fula i början men genombränningen blev ordentlig och fin och det är ju huvudsaken så det sitter ordentligt. Det var ju på så sätt lämpligt att börja jobba med golvet där ingen kommer kunna se svetsningenSmile. Nåja det blev rätt snyggt faktisk! Snabbt går det med så efter nästa pass så är golvet på kärran helt igen.
 
Några bilder so far:
 


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Mars-30 at 10:48
Nu är golvet/sparklådorna klart, blev riktigt nöjd med resultatet, blev formmässigt väldigt likt orginal. Fick först skarva på den inre tröskeln som var borta i nederkanten med en lång rak plåtremsa, sedan gjorde jag nytt golv av en stor plåtbit som jag bockade kanten mot inre tröskel i 90 grader. Klippte v-formade jack där golvet skulle böjas och sedan svetsade jag och bankade fram rätt form då det var lättare att få fram formen eftersom jag fäste plåten.
 
Svetsarna blev riktigt bra med tack vare den fina svetsen, tja man har ju inte rutinen så att alla ser perfekta ut men så här fina blev de flesta:
 
Jag punktade bara alla plåtar men det ska ju räcka då det är så det sitter från början, svetsade både ovan- och underifrån, inte för om jag vet om det var nödvändigt men det känndes som om det blev stadigare så. Man ser ju på svetspunkterna som jag svetsat underifrån att det brännt igenom ordentligt...och lagom!
 
Här en närbild på skarven mellan golvplåten och plåtremsan som jag skarvade på den inre tröskeln:
 
Så här så hela sidan ut:
 
 
Efter svetsandet har jag lagt på ett lager med zinkfärg men det är bara för att det inte ska börja rost i det fuktiga garaget. När jag är klar med svetsandet ska jag slipa bort zinkfärgen och måla allt med 2-komp rostskydds epoxyprimer! Blir lite omständigt men det gäller ju att inte få in rost under färgen för då är det ju snabbt kört och mycket av jobbet ogjort då det börjar rosta snabbt igen.
 
Nu trösklarna nästa! Klurar lite på hur man ska gå till väga då man skulle vilja ha ett bra rostskydd på insidan av trösklarna? Man kan ju inte gärna måla dem innan med 2-komp färgen för dels så är den inte lämplig att svetsa i då det bildas farliga gaser och sedan bränns ju ändå en del färg bort... Funderar på om det inte ska funka med zinkfärgen som är svetsbar och när det är klart sprayar man insidan ordentligt med sånt där klibbigt rostskyddsvax!? Borde väl hålla tycker man och jag kan inte komma på nåt annat bättre sätt direkt!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-April-05 at 01:26
Har jobbat på en del sista dagarna...börjar faktiskt bli smått less på detta rostlagande Dead. Nu har vårvärmen kommit och vad vore inte härligare än att få känna vinden blåsa in genom takluckan på en e30! Hursomhelst så är det inte mycket svetsande kvar nu, högersidan på kärran är färdig med tröskel och bakre skärmkant på plats, ser ut så här:
 
och så här:
 
 
Insidan av tröskel hade jag ju skarvat med en plåt på bilens insida, det gjorde jag även på ut-/undersidan och denna fäste jag sedan tröskeln i nedtill så det blev som det var en gång...blev riktigt bra faktiskt:
 
 
 
 
Slangen är från avrinningen från takluckan som jag drog ut under bilen istället för att låta den mynna ut inuti tröskeln...inbillar mig att man slipper mer problem med rost då i framtiden?
 
Nu har jag även idag, fredag svetsat dit tröskeln på vänster sida så nu återstår vänstra skärmkanten plus lite lappande i bagaget, sedan ska det faktiskt vara färdigsvetsat...tro det eller ej!
 
Vad händer sen då....jo då blir det grundmålning av all ny plåt (har gått åt ett helt ark på 2kvm hittills!), kittning av alla skarvar och underredsmassa undertill. När det roliga arbetet är slutfört så börjar slip/spackel och lackjobbet. Känns i alla fall kul att få pysla med någonting annat snart.
 
Bytte förresten ena vajern till handbromsen som hade gått av och sedan har jag haft bromsskivorna i syrabad i nån vecka, plus lite andra detaljer. Funkade bra med Oxalsyra som jag handlade i färghandeln. Nu är de målade svarta och fina och väntar på montering.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-April-06 at 15:39
Svetsningen fortgår, men inte länge till. Ikväll så tror jag jag får klart det sista.
 
Igår så hämtade jag hem reservdelskärran så nu står den utanför och väntar på att plundras på delar:
 
En praktisk sak med den är ju att den är miljöbilskonverterad, se det stora aggregatet där bak för vedeldning. Ja det är ju ett gengasaggregat faktiskt!
 
 
Nää jag bara skojar, tunnan där bak var en vattenvärmare vi drog fram som jag tänkte bygga ett rökeri av, råkade stå i närheten så jag tänkte det blir en kul bild!
 
 
Ser ju ganska fräsch ut så här men undertill ser den faktiskt ut som min i garaget innan jag satte kapen den.
 
Var också ute och testkörde den en sväng igår för att bland annat känna på hur det känns med servostyrning i en E30 och det blir nog till att sno den med även om den var i lättaste laget kanske!? Har lite lust att ställa på den och köra tills den ska besiktas igen i slutet av maj men den hade ett rätt kraftigt tjut/oljud bakifrån vid belastning så det kanske är bäst att låta bli. Motorn känns i alla fall väldigt fräsch så den blir ju kalas att ha som utbytes om det skulle behövas, den har ju rullat ca 20.000 mil mindre än den andra.
 
Fick börja med att reparera den lite med för bränslerören nära tanken var sönderrostade så jag kapade dem och skarvade med bränsleslang...så den inte står och droppar på gården.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-April-07 at 12:07
Nu är all plåt färdigsvetsad äntligen! Blev lite trixande med att återskapa formen på de plåtbitar jag kapat bort ovanför nummerplåten, där nummerplåtsbelysningen satt. Det var rejält rostätet där så jag kapade bort två gluggar. Lyckades faktiskt rätt bra med att bocka till rätt form på ersättningsbitarna men det var allt lite precisionsarbete, använde skruvstädet plus en liten mellanlägg för bockningen. Hade ju kunnat sno hela bakpartiet från andra kärran men såg att det var lite rostlagat där det med, plus att jag ville testa om det gick att få till plåtbockningen bra...och det gjorde det ju över förväntan med!
 
Så här ser det ut innan svetsarna slipats ned:
 
 
Nu går arbetet in i nästa fas, d.v.s. grundfärgsmålning, kittning av skarvar och underredsmassa undertill. Först ska bara den tillfälliga zinkfärgen slipas bort.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-April-08 at 10:44
Igår var första kvällen på väldigt länge som jag inte var i garaget. Satt och mekade i köket istället...med svärfars förgasare till båten. Hade lovat rengöra och renovera denna så nu när den snart ska i sjön är det ju bra att göra det någon gång!
 
Förgasaren var en klassisk Rochester 2GC som man hittar under huven på många gamla jänkare från 50-talet och många decennier framåt.
 
 
Motorn den sitter på i båten är en Mercruiser 120 som egentligen är en Cheva 153". Hade köpt en renoveringssats för två hundralappar på Tradera och den var full av mojänger, fkädrar, kulor ventiler och packningar förstås. Skruvade isär allt och rengjorde för det var faktiskt en hel del smuts och avlagringar där trots flera filter innan.
 
Upprinnelsen var att motorn tappat kraft vidd fullgas i mer än någon minut och jag misstänkte bränsleproblem så jag började undersöka förgasaren. Hittade tre möjliga felkällor som nu är åtgärdade så det ska bli spännande att prova den så småningom.
 
Nummer ett var att det enligt ritningarna skulle sitta ett ytterligare bränslefilter vid ingången på förgasaren, något som andra båtmekaniker som svärfar hade ut för att titta på motorn bestämt sa att det inte fanns. Det fanns visst ett filter där som var till en tredjedel fyllt med sand, sand som kanske virvlar upp vid fullgas och täpper till!?
 
Nummer två var att vid närmare inspektion så var halva packningen mellan förgasarens översta tredjedel till hälften borta och den läckte in luft från sidan...borde ju påverka flödet negativt!?
 
Nummer tre var all smuts inuti plus att flottören var felställd för motortypen så att den mängden tillgängligt bränsle i flottörhuset blir för liten...borde kunna påverka prestandan under fullgas!?
 
Svärfar har också haft ovanligt hög oljeförbrukning på motorn så vi har funderat på att lyfta toppen och renovera denna men jag tänkte att vi i första hand skulle byta ventiltätningarna som man kan göra utan att lyfta toppen först för att se om den blir bättre.
 
Han skaffade under vintern en likadan motor som jag hittade på blocket för 500:- som vi annars kan lyfta toppen från, renovera och sedan skifta till om det inte skulle räcka med bytet av ventiltätningarna.
 
På fredag blir det alltså lite båtmotormeck, ska se om de har delarna på American Racing här i stan så vi kan byta tätningarna då. Skulle även hjälpa till med byte av impellern i drevet.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-April-08 at 22:29
Nä nu börjar det bli som en sån där tantblogg som kärringarna gillar att sitta och knåpa med, nu tillbaks till det väsentliga...kärran.
 
Hade en vilodag idag med eftersom förgasarmeckandet drog iväg till klockan ett i natt med...så nån vila blev det ju inte igår. Eftersom jag hade en garagefri kväll i kväll med så var jag bara där ute drygt nån timme och passade på att ta lös instrumenthuset, byta blinkersspaken mot den nya jag handlade tidigare, den gamla var glapp på halv-/helljuset. Grejade med gasvajern med eftersom den var lite skumt monterad tidigare.
 
Så nu blir det tidig kväll...gonatt bloggen :-)


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-April-13 at 00:16
Var ute vid svärfars båt igår fredag hela dagen och pysslade, blev byte av ventiltätningarna så nu kommer den förhoppningsvis ta mindre olja. Läste iofs att dessa gamla motorer (är ju en 50-tals konstruktion) skulle ta 1l på 5-15h körning och det låter ju rätt mycket mer än om man jämför med en modern bilmotor...så den kanske inte tog så mycket innan ändå?
 
På kvällen var jag rejält trött men kunde inte låta bli en kort sväng ut i garaget, skulle bara grundmåla all syrabehandlad plåt, ja jag hade blandat till en oxalsyreblandning som jag pensalde på, på all ny och renslipad plåt, samt på alla svetsar. Såg lite kul ut efteråt då syran etsat plåtarna rätt ordentligt...starka grejer det där. Tänkte att det skulle gå snabbt att pensla på ett lager grundfärg bara men det tog i alla fall tre timmar då färgen var trögstrykt. Hela litern med grundprimer för metall, polyuretanexpoxy för båtskrov gick åt men nu ska det nog bra mycket till inna det rostar där i alla fall! Tror nog även epoxyfärgen ska tillsluta all möjligheter för redan rostangripen plåt att rosta vidare med, särskilt med syrabehandlingen innan.
 
Så här såg det ut efter denna behandling:
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu torde kärran alltså vara rätt hel och "rostfri", undantaget i bakvagnen ovanför bakvagnsbryggan där man inte kommer åt men det ska ju åtgärdas så småningom då jag ska plocka ned bakvagnsbryggan. Har ju planer på att bygga om denna för justering av hjulvinklarna efter 60/40 sänkning...men det är ju inte direkt aktuellt innan jag sänkt kärran så det får liksom vänta. Vore ju en fördel då att även ha garaget ombyggt med en tvåpelarlyft som jag har vissa planer på.
 
Nu är alltså all bytt plåt grundad och alla skarvar ska kittas och på med underredsmassa undertill, ska bara låta färgen härda i några dagar först. Under tiden blir det lite småpyssel då det fortfarande luktar rätt illa i garaget. Var just ute en sväng och snodde det riktiga diesel instrumenthuset från "nya" kärran då det såg lite bättre ut och har en korrekt varvräknare. Varvräknaren funkade inte på det gamla instrumentet men hittade nog också orsaken till detta då tåten från "timing control unit" hade lossnat i lödningen. Ska koppla in lämporna i instrumenhuset som visar glödningen med så man slipper lyssna efter när glödreläet klickar före klart med.
 
Måste säga att jag längtar lite efter att få börja med slipandet och spacklandet av karossen med då jag gjort detta ett par ggr. Den är ju väldigt rak och fin i plåten i övrigt så det ska nog gå rätt snabbt att få den klar för lack!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-April-16 at 08:39
Nu är alla svetsarna nedslipade, smått tidskrävande jobb. Åtminstone på första sidan jag svetsade som hade fulare svetsar än den andra som var desto bättre.
 
Passade också på att då jag hade instrumentet löst att byta de där SI-batterierna då jag märkte att det betedde sig lite konstigt. Mätte upp de gamla och ett låg på 1.2V medans det andra på 1.0V så åtminstone ett var lite slut.
 
Hittade dessa på http://www.elfa.se - www.elfa.se  (Artikelnr: 69-372-39):
 
 
De kostade 83:- för två styck och det var tydligen lämpligt att sätta in just gamla NiCd batterier med ca 600-700Ah då de klarar kontinuerlig laddström bättre än de modernare NiMh, samt att det låga Ah talet passar för den befintliga laddströmen i instrumentet. Annars är ju de batterierna man hittar i vanliga affärerna numera på runt 2000Ah och mestadels till för snabbladdare!
 
Byggde också om gaslänkaget till dieselpumpen och tog delarna från 324d'n inklusive gasvajern. Detta eftersom det länkaget som satt där var rätt märkligt och ordentligt trögtrampat, det andra betydligt smidigare, lättrampat och bättre att justera!
 
La märke till en sak på pumpen med, enligt killen som byggde om bilen hade han haft den påställd på pumpen men nu när jag tittade på ställskruven så satt där den där skyddsringen kvar där...? Kanske en senare ägare har bytt pumpen med för jag vet ju att turbon är nybytt i alla fall.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-April-18 at 01:00
Igår så började jag kitta alla plåtskarvar och så målade jag lite grundfärg på baksidorna av svatsarna jag slipat ned med vinkelslipen nyligen. Innan dess hade jag lite pyssel med torkarmotorn som jag märkte sedan jag kopplat tillbaks batteriet levde sitt eget liv och dunkade då och då. När man körde spaken nedåt för en enstaka torkning så ville den inte gå tillbaks till grundläget heller. Bestämde mig för att skruva lös den men det var ju inte så himla lätt direkt. Upptäckte dock att man kunde lyfta på ett plastlock när den satt på plats och under där satt själva styrningen till när den ska stanna. Där var det ett tjockt lager med stelnat fett som isolerade mellan kontaktytorna så den inte funkade ok. Torkade och avfettade så kom den igång igen och nu går den perfekt!
 
Sedan kom jag för mig för på slutet av kvällen att kolla bromsslangarnas kondition, börjar ju lute mot besiktning snart! De var i rätt sprucket skick fram och de som sitter så illa åt ovanför bakaxelsbryggan hade legat mot nåt bromsrör så den var aj aj på besiktningen med. Bara att skaffa nya slangar och byta.
 
Idag så handlade jag nya slangar och lite annat, nämligen slip och spackel material plus mera kitt. En kompis sa när han läst detta att det är ju som att du bygger en ny bil av plåt och det känns ju nästan så. Jag menar 2kvm plåt och nu två liter karosserikitt...för det var vad som gick åt när jag kittade klart alla skarvar ikväll. Bytte bromsslangarna fram med och tog isär ena kolven från ena bromsoket då den verkade kärva. Den var rätt smutsig inuti plus att den hade en avbruten luftningsnippel. Kolven och oket var dock i fint skick annars så det behöver bara lite uppfräschning och ny nippel så blir det som nytt...annars hade jag knyckt ett från andra kärran. Fick ut den avbrutna nippeln med "borra, värma och knacka in en torx tricket".
 
Kikade på de slangarna där bak och jag ska nog bara kapa de gamla och montera de nya på ett mer lättåtkomligt ställe än där de sitter orginal! Sitter rätt idiotiskt placerade faktiskt, ska ta och fixa bilder på den operationen.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-April-19 at 02:23
Så där ja, då var även de bakre inre bromsslangarna bytta. Fästena mellan slang och rör satt ju onekligen dumt ovanför bakaxelbryggan och med rätt hårt rostade skruvar skulle det omöjligen gå att sära på dem utan att ta lös avgassystemet och ta ned hela bakvagnen. Hittade dock ett fiffigt tips på http://www.autopower.se - www.autopower.se  om att man kunde borra lös själva fästet som håller skarven mellan slang och rör inifrån kupén, montera nytt och sedan svetsa dit igen på plats. Funkade perfekt, enda knepighetan var då att lossa de korta bromsrören innan slangarna från trevägsstycket...men det gick vägen även om de satt som berget! Borrade så lös fästvinklarna och drog lös rör/slang. Monterade nya rör/slangar i fästvinklarna och la på plats och svetsade fast igen, ovanifrån inifrån kupén alltså. Fick lappa lite kring fästena då det rostat kring dem och då fick jag ju dessa hål lagade med...nu är det verkligen inga rosthål kvar på kärran.
 
 
Bilden visar högra sidans fäste för bromsslang/-rör i karossen
 
 
Å här har vi vänstra sidan med t-korset, inte så mycket plats alltså att komma åt att dela bromsslangen och bromsröret med fästvinkeln på plats!
 
 
Inifrån kärran så såg det ut så här efter fastsvetsningen av fästvinklarna och lappningen av rosthålen intill.
 
Jo just, på dagen idag så passade jag på att ta lös, skärmar, huv och bakluckan från den andra bilen...fick lite skruvarhjälp från Hanna och Lucas!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-April-24 at 10:19
I förrgår kväll så gjorde jag klart bromsarna, nya yttre bromsrör bak monterades och fram så tog jag ur kolvarna ur oken och putsade dem rena....svinto funkar utmärkt till detta. La märke till häromdagen att bromsvätskebehållaren var ordentligt smutsig inuti så jag drog lös den och spolade/tvättade den ren, blev som ny. Fick torka ordentligt innan den sattes på plats igen. Skulle lufta bromsarna och upptäckte då att backventilen i luftaren hade gett upp så det gick så där...ska skaffa en ny luftare och göra det ordentligt.
 
 
 
Sedan hade jag skaffat en laddtrycksmätare på Biltema, såg riktigt fin ut faktiskt. Köpte en hållare till A-stolpen för den som jag fick klippa till lite för att den skulla passa bra...blev rätt bra. Tryckslangen kopplade jag in med det trevägsstycket som följde med mätaren på sl*gen som går mellan insuget och dieselumpen.
 
 
 
Igår på dagen så behövde jag lite delar till bromsarna så jag rev lite i den andra kärran, passade på i det fina vädret att ta ur inredningen med...Hanna och Lucas hjälpte till med att klippa alla fina kablar som dök upp under mattan som jag också rev ut. Det då den dels var sur som en blöt disktrasa och så var jag nyfiken på att se hur den såg ut i plåten under. Den var faktiskt i sämre skick än den nu upplagade kärran. Tog några biler på hålen men kameran bråkar så de försvann! Ska fixa nya.
 
Passade på att dra igång kärran då jag ville se om laddtrycksmätaren funkade...:-)
 
 
Lucas kikar nyfiket!
 
Så här utanför står nu den andra kärran som ser rätt eländig ut plötsligt med huv och lucka från den röde, samt utan skärmar och lysen/grill.
 
 
Har börjat tänka om lite angående lackeringen av kärran, funderar på om jag inte ska ta och spruta den i alla fall. I så fall funderar jag på om man inte skulle kunna ta bara grundfärgen som är alulminiumfärgad-silvermetallic. I så fall behöver man ju även några lager klarlack på den för att det ska se bra ut och man vet ju aldrig om klarlacken och grundfärgen passar ihop kemiskt så det inte blir några eländiga reaktioner som sabbar lacken? Man får väl testa först. Tänkte att man kunde ju ta och testa spruta nu när jag ändå har möjlighet att låna en riktig kompressor och även utsug av det kraftigare sl*get så jag kan förvandla garaget till en lackbox! Funderingar, funderingar....!?


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-April-28 at 00:31
Några dagar har gått och några kvällar i garaget. Har hunnit med följande:
  • Målat eller rättare sagt kletat på underredsmassa under nästan hela bilen, lagom rolig sysselsättning!
  • Luftat alla bromsarna och tog även kopplingen när jag ändå var i farten.
  • Bytt olja och filter i motorn.
  • Dragit om slangarna till oljekylaren och monterat denna under den tjocka balken framtill under kylaren. Detta för att underlätta framtida montering av IC.
  • Bytt olja i växellådan...rätt taskigt skick på den måste jag säga. Såg ut som flytande metall och magnetpluggen var överhopad med spån och några större metallbitar med. Ska bli spännande att köra kärran sedan!
  • Kollade oljan i bakaxeln bara och den såg ut som ny, bytte den inte just nu.
  • Skruvat fast bränsle och bromsrören som löper längs under bilen.
  • Monterat plastinnerskärmarna fram.
  • Slipat den lilla rost som fanns på de nya skärmarna från andra kärran och syrabehandlat, grundmålad och kletat på underredsmassa.
  • Skruvat lös diverse smådetaljer från andra kärran och börjat plocka ihop kärran lite smått.

Jag tänkte montera skärmarna innan jag börjar slipa på kärran så nu ska den snart ned på hjulen igen, kanske man kan ge sig ut på en liten testrepa med...blir lite kul utan dörrarna!

Har kikat runt lite i motorrummet med var man skulle kunna tänka sig placera en kompressor som hjälper till att öka laddtrycket innan turbon börjar ladda och det ser faktiskt ut som om det går att klämma in en utan större problem intill dieselpumpen.
 
Är fortfarande inne på att spruta kärran med men läste på om lackering att det inte enbart är en utsug som behövs utan en friskluftsfläkt med så det helst blir övertryck....annars sugs damm och skit in genom alla springorna i väggarna.
 
Var i torsdags ute vid svärfars båt med och bytte impeller, sedan provstartade vi motorn med och den gick igång perfekt. Alltid skönt att veta att man inte tabbat sig vid förgasarrenoveringen eller bytet av ventiltätningarna. Ska bli kul när den kommer i sjön att se om den går bättre på fullgas numera!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-April-30 at 23:03
Ligger lågt denna vecka pga stundande 5-års kalas till helgen och mycket att göra dagtid. Blir lite småpyssel i garaget på kvällarna bara, nån timme eller så. Har värmt dit några ljuddämpningsplattor i 5mm bitumen som satt där orginal. Blir ju ingen lättviktsräser ändå så då kan man väl ha lite komfort och ljudisolering istället.
 
Ganska angenämt med småpyssel men nästa vecka börjar slipandet. Har ängnat mig åt vidare funderingar kring lacken på kärran. Nu när jag ängat så pass mycket energi att renovera den så tänkte jag att man skulle nästan kunna satsa på en riktig färg till bilen. Räknade på att det skulle kosta 1400:- extra om jag köpte ett lackpaket metallic från http://www.umeabilfarg.se/ - www.umeabilfarg.se istället för budgetmålningen a'la Jula/Biltema med dess Silverprimer och det får det nog vara värt. Tänker fortfarande hålla i sprutan själv dock för någon bortlejning av lackjobbet drar nog iväg kostnaden till sådan nivå att jag dubblar kostnaden för vad det kostat att fixa i ordning den hittills. Blir kul erfarenhet med.
 
Då kommer jag till de angenäma funderingarna om vad för kulör jag ska välja...hmmm! tänkte först på Diamantsvart metallic som är en rackans tjusig lack på e30 och tänkte gå på den ett sl*g, faktum är att karossen i orginal är i den lacken så bara det vore ju kul, att återställa den till orginal. Men men det finns en BMW metallic lack som alltid legat mig enormt varmt om hjärtat och som jag brukade gå och sukta efter så fort jag fick syn på en e28 535i med M-paket i just lacken Royal Blue Metallic. Sökte på Autopower i går och fann att jag inte var ensam om förtjusningen i denna mörkblå nyans med skiftningar mot lila och dessutom fanns den att tillgå till e30 karossen med och var tydligen rätt vanlig på e30 Alpina modellerna! Så det finns inget mer att fundera över, det blir Royal Blue Metallic på kärran!
 
Så här kan det se ut:
 
 


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Maj-06 at 20:09
Kalashelgen över och arbete med kärran har återupptagits, skönt! Har påbörjat slipningsarbetet och det går ju rätt plätt lätt jämfört med alla tidigare arbeten jag utfört på kärran, riktigt kul att jobba med faktiskt. Har ju slipat och spacklat förr men det var ju ett tag sedan så man kommer ju inte ihåg hur hur arbetet kändes men som sagt det känns inte alls jobbigt alls i jämförelse.
 
Kör med den beprövade metoden med nedmattning av ytorna med P400 papper och där det behövs spacklas tar jag med betydligt grövre, typ P80 eller nåt på olika långa plana brädbitar, sedan då ytan är plan eller enligt önskemål så fyller jag slipreporna med sprutspackel och mattar ned återigen med P400. Nu läste jag att 1-k sprutspackel ej skulle vara lämpligt att lägga 2-k färg på men jag tror att den epoxygrund som jag kommer använda mig av klarar det mesta, vore väl annat om man la 2-k "vanliga" färgen direkt på sprutspacklet. Dessutom kommer allt lösningsmedel i sprutspacklet verkligen hinna avdunsta och det var precis så här jag gjorde på min första omlackering och då använde jag inte ens någon grundfärg.
 
Har i alla fall hunnit med bakluckan, taket och jobbar just nu med ena bakskärmen, just bakskärmarna är ju det som behövs spacklas då jag skarvat på nya skärmkanter. Annars är kärran riktigt rak och fin i plåten så det övriga handlar mest om nedmattning...som går blixtsnabbt!
 
Har tagit några fler bilder sedan jag ordnade ett nytt och fungerande minneskort till kameran, först ett par på rosten i 324d'n:
 
 
 
 
 
 
Sedan på underedsmassebehandlingen, svart som natten undertill:
 
 
 
Sedan hade jag ju monterat bitumenplattorna inne i kupén med, gick utmärkt att värma dit med värmepickan:
 
 
Här har jag monterat ena framskärmen:
 
 
Nu sitter faktiskt däcken på med och jag var ute och testkörde lite på gården i helgen, känns lite kul att köra runt utan dörrarna! Bromsarna kändes i alla fall rätt många ggr bättre trots att de kräver en del inkörning för att slita bort all beläggning på skivor och trummor innan de blir helt perfekt. Nu ska jag snart ut å slipa lite ikväll igen.
 
 
 


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Maj-13 at 07:41

Vad händer? Jo slipningen fortgår men det har blivit färre timmar per kväll, precis som jag misstänkte att ju närmare sommaren det kommer så dyker andra göromål upp! Skulle väl uppskatta att jag har ca en veckas arbete kvar innan lack så det är ju rätt nära slutet nu....ja tills bilen är redo för besiktning i alla fall. Sedan börjar det roliga arbetet med att uppgradera kärran med diverse prylar som Ic, servostyrning m.m.Smile-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Maj-22 at 08:25
Vad har händer nu då, det var ett bra tag sedan något skrevs på sidan? Jo det är full fart i garaget och det är därför som det blir mindre skrivande. Har slipat och spacklat i snitt 4h varje kväll sedan några veckor tillbaks och har nu bara dörrarna och kjolpaketet kvar.
 
Är ju föräldraledig sedan början av maj och då blir det inget skrivande på dagarna och på kvällarna är jag i garaget till in på natten!
 
Hursomhelst är färgen beställd av http://www.umeabilfarg.se - www.umeabilfarg.se och det blev  ett lackpaket metallic i nyansen 198 Royalblue Metallic till slut efter en stunds funderande. Dagen då lackeringen ska ske är inbokad med familjen då jag behöver göra det under dagtid på grund av värme i garaget och så det inte kommer in insekter i garaget på kvällstid. Ska låna in en rejäl kompressor och skulle även få låna en friskluftsmask vilket var toppen så man slipper oroa sig för förgiftning av ångorna. Har själv köpt en HVLP spruta från http://www.jula.se - www.jula.se som jag trodde var exakt samma som den på http://www.biltema.se - www.biltema.se då de även hade olika munstycken till sin. Det var dock inte sant för munstyckena till Biltemasprutan passade inte Julasprutan! Nu är Biltema sprutan slut på hyllan och det är ju lite trist då jag hade tänkt mig köra med olika munstycken för primer/bas/klarlack (1.7, 1.4, 1.2). Nu sitter jag med enbart 1.5 och det skulle väl kunna fungera men eftersom jag är så novis så hade det ju kännts bättre om man hade fått tag i Biltema sprutan så man kunnat byta munstyckena mellan bas/klarlack (1.4/1.2), ska ringa dem och se om de kan tänkas veta när den kommer in igen!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Maj-22 at 19:07
Tog några bilder på kärran idag då jag tog ut den och luftade den lite, alldeles snart färdigslipad:
 
 
 
 
 
Om en vecka är den färdiglackad vid den här tiden på dagenSmile
 


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Maj-28 at 20:00
Kvällen innan dagen...så har jag några bilder på kärran då jag tog ut den för rengöring av garaget:
 
 
 
Själva garaget sopade jag först ur såväl tak/vägg/golv för att sedan spola av vägg/golv med högtryckstvätten. Eftersom taket var så pass dammigt och med stora håligheter täckte jag det med plast 4x5m för 9,90:- från Biltema. Täckte två av väggarna med som inte var släta så nu är det ingen risk för att damm ramlar av sig själv ned på bilen i alla fall. När jag lagt plasten på väggarna och drog igång värmefläkten så det blev varmare i garaget än ute så märkte jag att det var rätt bra drag av luft genom väggarna då plasten som är väldigt lätt och tunn stod rätt ut i rummet så någon ventilation ut ur garaget blir nog inte att tala om då den kommer att suga in dammig luft genom alla springorna baktill i garaget istället, funderar på att köra med lite öppen dörr istället bara nu det inte blåser för mycket ute nu i morgon.
 
Så här såg det ut i garaget då det var omvandlat till lackbox:
 
 
Så här med kärran i:
 
 
 
Färgen kom också med bussgods igår och idag var jag in till Linköping och hämtade kompressorn, en riktig klump på 11Bars arbetstryck och avgiven luftvolym på 1500 l/min eller 440 l/min kontinuerligt så den borde ju räcka till Smile. Fick ordna med omdragning av elen nere i källaren för att kunna driva denna då den kräver ett 16A 3-fas uttag! Ja ska ju iofs både driva friskluftsmasken och sprutan med denna så då går det ju åt en rejäl kompressor.
 
Håll nu tummarna för att det går vägen i morgon!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Maj-30 at 13:50
Nu är kärran lackad, var en lång dag igår då jag startade vid 09:00 och var klar först 22:00 på kvällen. Jag lackade ju först karossen och det resultatet blev jag mer än nöjd med, lite dammnoppor på taket och så såg jag att jag slarvat lite med underarbetet!
 
Nästa omgång var huv/lucka/dörrar/M-paket m.m. och jag gjorde två missar där då jag skulle börjat lacka det viktigaste först för det visade sig att färgen inte räckte riktigt till allt, ja allt utom det avslutande dimvarvet för att jämna ut eventuell flammighet...så det ser lite flammigt ut. Sedan hade jag bråttom med klarlacken och det blev fler rinningar. På karossen blev det bara en pytteliten faktiskt. Sedan hade jag visst fått in damm i klarlacken och i brådskan på slutet hoppade jag över silen och ja huven och bakluckan blev rejält nopprig...få se om man kan slipa ned eller leva med det. Ska kolla hur det ser ut när man sätter ihop delarna på bilen. Annars är det väl bara att senare i sommar slipa ned dörrar, huv och baklucka och spruta om...för nu vet jag ju att jag KAN få det bra om jag bara gör det ordentligt!
 
Här några bilder på karossen efter att jag tatt ut den från garaget:
 
 
 
 
 
 
 
En avslutande bild på jumbokompressorn som jag behövde för att driva både färgspruta och friskluftsmask (grymt skönt).
 
 
Nu lugnar jag mig lite med kärran...måste bygga klart växthuset först!
 


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Juni-18 at 20:01
Växthuset nu färdigbyggt, lite småpyssel återstår...hursomhelst så har ihopplockningen av kärran börjat. Lite smårörigt då jag skruvar lite här och lite där men den återuppstår så sakteliga. Saknar dels lite prylar som kan vara bra att sätta dit innan man plockar in inredningen såsom högtalar och antennsladdar och diverse skruv och plugg för att fästa M-Tech plasten med så jag har liksom inte blivit klar med nånting, bara småsaker som sagt.
 
Nu är batteriet exempelvis flyttat till bagaget då 324d'n hade ett sådant fint arrangemang, dörrarna sitter nu så bra de går, dörrlåsen monterade, baklampor monterade, skyltbelysning bak monterad, kabel till växellådan så backljusen nu fungerar, blinkers på framskärmarna monterade, grillen fram monterad, hatthyllan monterad, diverse lister utanpå monterade m.m.
 
I morgon ska jag in till Linköping för att jobba för en dag så då ska jag passa på att handla det sista som behövs för ihopmonteringen.


-------------
// Micke >


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juni-24 at 20:09
Många prylar att skruva tillbaks...men nu är det mesta på plats och besiktning är bokad till 1/7! Lister kläms på plats och soffa och stolar lyfts in, laga knoppen till solluckeveven med hjälp av knoppen från ljusomkopplaren från reservdelsbilen. Ja det blir till att ränna ut och knycka både det ena och det andra från den gamle 324d'n....himla bra att ha den där ute.
 
Nu återstår enbart montering av stötfångarna fram/bak med M-Tech 1 plasten, samt kjolarna. Fick ta och beställa lite specialmaterial av BMW för att få fast delarna på rätt sätt och det tänkte jag det kunde vara värt även om dessa småskruvar kostade en del trots allt! Ska in till Linköping och hämta dem i morgon. Tog ut kärran på gården för att se hur den nu ser ut plus att jag glömt kolla om hastighetsmätaren fungerade...och det gjorde den. Passade då på att ta några bilder:
 
 
 
 
Nu när jag snart är klar med kärran börjar jag fundera på hur jag ska plocka isär resten av den gamle som står utanför garaget. Funderar på att ta in den i garaget och plocka lös framvagn/bakvagn och motor/växellåda underifrån och sedan på något sätt lyfta ut det som återstår av karossen. Kanske man kan ordna hjälp av någon granne med traktor och lastare med gafflar som man kan lyfta ut den med...eller så får man ta till vinkelslipen och kapa ned den i smådelar som man kan slänga ut för handSmile. Det är ju då inte så mycket kvar egentligen...
 


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juni-29 at 23:04
Jahapp då var kärran klar...känns lite skumt efter allt jobb! Nu är M-plasten på plats och jag har tvättat den för första gången efter lackeringen och la på ett lager vax innan den åker ut ur garaget på riktigt. Så här blev resultatet (växthuset som orsakade ett mindre uppehåll i färdigställandet av kärran är det som syns i bakgrunden på några bilder).
 
 
 
 
 
 
Nu blir det besiktning nu på tisdagen den 1/7 och sedan ska den gamle 324d'n monteras ned i minsta detalj och karossen väck hade jag tänkt. Sedan börjar det roliga arbetet på denna med byte till servostyrning, byte av bakaxelklump, kanske vxl-låda med. Påställning av pumpen och låta turbon ladda lite mer, montera IC m.m. Det är alltså nu det roliga arbetet med kärran startar Smile


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-07 at 08:42
Har plockat lös diffen, kardan och snart vxl-lådan på den gamle i garaget och besiktningen...hmm jo den gick ju bra förutom att jag klantade mig och glömde kolla däcken fram som var gamla och hade torrsprickor så det blir till att åka dit en sväng till inom en månad!
 
Har fyndat alufälgar med av lite större dimension än 14", blev en uppsättning 16" 100+ DTM som jag hittade för 700:-. Det var väl ett bra pris? Nu saknas bara däcken och ja fälgarna är fortfarande i Stockholm.
 


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-07 at 17:33
Jaha, skulle tvätta diffen och lyfte ut den ur garaget. Då hörde jag att nåt skramlade inuti och blev tvungen att ta mig en titt:
 
 
Såg inte så bra ut, den som gick så tyst och fint!


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-08 at 17:17
Igår kväll var jag i skruvartagen igen och då åkte först växellådan ut, sedan tog jag en andra omgång med servostyrningen. Det var en av de genomgående bultarna, den som går genom servostyrningens aluminiumhus som satt ren förjävligt fast. Fick kapa av den nedre hållaren för att kunna dra ut bulten. När jag sedan hade servostyrningen lös gick det åt en hel del kraft för att pressa ur den ur den oxiderade aluminiumhylsan.
 
Kvällen var ju inte slut än då så jag gav mig på motorn sedan och plockade ur den ur bilen och rullade sedan ut liket ur garaget...knepigt att putta omkring en bil då framhjulen styr hit och dit hela tiden:-)
 
Det var förresten ingen match att plocka ur motorn. Jag gjorde så att jag först lossade motorfästena, la en pallbock under kärran och sänkte ned kärran ända ned på pallbocken och vickade motorn över och ut på pallbocken. fronten på bilen hade jag först kapat upp med vinkelslipen så sedan var det bara att hissa upp den, sätta på framhjulen och som sagt med lite problem putta ur den ur garaget.
 
Lite bilder på kvällens äventyr:
 
Liket
 
Lite rörigt efter slakten!
 
Servostyrningen
 
Dieselsnurran utan turbo, bara gått drygt 30.000mil!
 
Växellådan
 
Dieselsnurran igen...
 
Vad händer nu då, jo först och främst ska jag undersöka om det går att använda växellådan ovan till den andra bilen för då ska jag ta och byta till denna eftersom den sjunger ordentligt i friläge. Ett vanligt problem som inte iofs inte är någon fara...men det låter så illa!
 
Det jag dock ska mecka dit först är servostyrningen och byta bussningen till diffen, blir ju inte att slänga dit den andra diffen direkt då den såg ut så där tyvärr!
 
Fick en liten överraskning igår kväll med då jag skulle kolla vilken dimension reservdäcket var av och upptäckte en mindre sjö i bagaget. Lämpligt till att kärran fick börja stå utomhus så kom det ju två dagars konstant störtskur (50mm regn!) och jag fattade först inte varifrån vattnet kom??? Läste lite snabbt på Autopower efter vanliga källor och en var baklamporna. Tänkte att där kan det väl ändå inte komma in så mycket om bilen bara står still. Ett snabbt test med trädgårdsslangen visade dock att det mycket riktigt var baklamporna. Det fungerar visst så att allt vatten som rinner utför bagageluckan sedan i sin tur passerar baklamporna och har man en läcka där så leds det in. Hade nog en halvliter där inne allt som allt.
 
Hittade äntligen tag på det sista som saknats på kärran invändigt, nämligen fina dörrsidor fram i läderlook. Inte de där fula svarta med lite grått tyg i. Handlade dem på http://www.ebay.de - www.ebay.de och fick betala 624:- för två fram inklusive alla tillbehör som armstöd m.m. och frakt. Det tyckte jag var hyfsat för det såg verkligen ut att vara i toppskick med. Såg t.ex. att på skroten i Liköping tog de 500:-/st så det blev ju då också billigare så här.
 

 


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-10 at 00:56
Har nu börjat lite smått med servostyrningen. Monterade bort den gamla manuella styrväxeln och då kom jag in i en ny fas av arbete gällande bilen, nämligen genomgång av framvagnen! Det visade sig att båda pendelstagen fram var slut, rejält glapp och jag hade minsann hört slammret när jag åkte över ojämnheter så jag blev inte så förvånad. Blir att handla nya på Biltema där de faktiskt har billiga sådana för 99:- som är helt ok.
 
Sedan när jag fått lös styrväxeln upptäckte jag att vänstra fjäderbensl*gringen kärvade ordentligt. Nu förstår jag varför bilen kändes lite konstig trots att jag fixade toe-out. Den ville liksom hit och dit hela tiden och om man någongång cyklat med en cykel som haft styrlagret lite väl hårt åtskruvat så har man känslan där...vingligt. Tur att jag har gammelkärran kvar på gården så jag ska byta till mig en lagring från denna då de faktiskt kostar närmare 600:- och var fräscha. Behöver bara skaffa en ordentlig spindelledsavdragare så den undre yttre spindelleden satt som bara den så jag kunde inte få loss fjäderbenet. Tänkte först att jag skulle byta fjäderben rakt av men ser att det sitter rätt nya fjädrar och dämpare på kärran och de vill jag ju inte byta bort mot sämre så gammelkärran var bra gungig i fjädringen.
 
På dagen idag så passade jag på att plocka isär diffklumpen som jag ändå inte ska använda, bara för skojs skull. Börjar lura på att skaffa mig den stora, eller mellanstora diffen som finns på e30/e28. Helst då med en lägre utväxling med så den inte varvar så mycket på landsvägen. Kom fram till att om man tar en klump från e38 524TD före -85 så får man mellanstora huset med utväxling 3.15. Då ska det bara vara att byta dels bakkåpan till en från e30, samt byta medbringarna, d.v.s. de som drivaxlarna sitter skruvade i och dessa var plätt lätt att byta. Man bara tar och bänder lätt så ploppar de ut!
 
I min power dismantling så kollade jag även om det skulle vara svårt att byta tätningarna kring de utgående axlarna på en diff och kom fram till att om så behöves på en bättre begagnad så är det ingen match heller. Man skruvar bara lös sidostyckena och sedan kan man slå ut tätningarna inifrån, försökte först dra ut dem utan att lossa sidostyckena men det var inte det lättaste...kanske kan funka med en sl*ghammare, men det testade jag inte!
 
Så småningom vore ju en bromsad diff och mellanstora huset kanon men jag vet inte om man kan hitta en med så låg utväxling. Har dock funnit att billiga bromsade diffar till e30 kan man hitta på http://www.ebay.com - www.ebay.com i USA. 1500:- - 2000:- inklusive frakt hem, men då är det ju i container med veckors leveranstid iofs. Blir nog en sådan längre fram...
 
Planen nu är i alla fall att köra vidare på bensinarelådan så länge den håller, är ju mest kosmetiskt oväsen. Bråkar den ihop så får man satsa på den kraftigare 260-lådan från ex. 325. En fördel med bensinlådorna är ju att man kör med det lättare M20 svänghjulet som ger en kvickare kärra plus att det finns bra med förstärkta kopplingar till bensinarna, vilket det inte finns till dieslarna.
 
Kör också vidare med den befintliga bakaxeln (om jag inte ser några konstigheter då jag öppnar den) och byter bussningen till denna då jag tror den är orsaken till klonket man får när man släpper kopplingen, silentblocken är ju nybytta så de kan de gärna inte vara. Bussningen ser bra risig ut och har lossnat runt om från metallringen med.
 
Så med servostyrningen monterad, framvagnen uppsträckt med ny fjäderbensl*gring, samt pendelstag plus bytt diffhusbussning så anser jag kärran redo för att börja användas på riktigt...snart är ju semestern slut och jag behöver den till jobbet!


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-11 at 17:09
Var idag in till storstan Linköping och handlade lite prylar till bilen. Bland annat en diffhusbussning till Z3M som man ska kunna använda till e30 och som är lite styvare. Gick lös på 295:- hos BMW medans orginalbussningen kostade 445:- så den blev billigare med!
 
Handlade 2x pendelstag på Biltema och lite andra nyttoprylar för fortsatt mek av servostyrningen och framvagn. Bland annat spindelledsavdragare så jag får lös fjäderbenet så jag kan byta fjäderbensl*gret som var dåligt. På gammelkärran så plockade jag lös fjäderbensl*grena utan att lossa nedre yttre spindelleden. Proceduren var följande:
 
- Hissa upp kärran fram och palla upp den på några stockar
- Lossa stötdämparen upptill, pang!
- Tryck ihop stötdämparen och dra ut fjäder och fjäderbensl*ger, klart!
 
Sedan släppte jag ned kärran så den står på fjäderbenen utan fjädrarna och nu kan man snacka om toksänkt e30!
 
 
Passade på att ta några bilder på delarna från bakaxeln och den gamla styrväxeln som ligger och skräpar:
 
 
Styrväxelen utan servo
 
 
Innanmätet i differentialen
 
 
Medbringarna som är så lätta att demontera
 
Det där med att byta till stora, eller mellanstora diffen var ju inte så smidigt för mig som jag först trodde. Om man skaffar en E28 diff som det finns gott om så behövdes ju medbringare och bakre kåpan från E30, det är ju bara det att det givetvis ska vara från motsvarande E30 diff, den stora alltså och jag har ju den lilla. Skulle ju gärna vilja ha en med lägre utväxling men det får bli ett senare problem.
 
En diff från 325et med utväxling 2.79 eller kanske 2.93 vore ju toppen och hsånna kan man ju hitta gott om på ebay i USA...obromsade dock. I och för sig till samma pris inklusive frakt hem jämfört med bilskrotarna i Sverige och så verkar de i USA också ha mycket färre mil och i mycket finare skick. Andra alternativet vore en E28 med 3.15 utväxling men då måste jag hitta gärna en billig slutkörd E30 stora diffen som jag kan sno delarna som behövs från. Utväxlingen 3.15 är för övrigt samma som E30 M3!
 
Kul med grejorna så jag kan fortsätta mecka nu i kväll! Ska bli spännande att testa servostyrningen och hur framvagnen känns efter uppsträckningen!


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-12 at 00:48

Var en intressant kväll i garaget, gick en match mot spindelleden från helvetet! Hade köpt på mig två olika avdragare från Biltema och den större modellen passade bra men efter lite skruvande gick den av!!! Lilla modellen passade inte riktigt så vinkeln blev fel och funkade inte. Tänkte om och plockade lös hela länkarmen, kapade av spindelleden med vinkelslipen så jag kunde sätta hela fjäderbenet i mitt skruvstycke som är av rätt kraftig modell. Det slutade med att skruvstycket gick av! Måste ta lite bilder på eländet i morgon Smile.

Jag beslutade den spindelleden nog sitter där den sitter så jag plockar länkarm+fjäderben från reservdelsbilen. Då måste jag byta till de bättre fjädrarna och dämparna som redan satt på bilen för på reservdelsbilen var det bara oljedämpare som var rätt slut. Har Misstänkt att det är rätt fina dämpare monterade på kärran eftersom den är så hård i fjädringen så jag öppnade fjäderbenet (satt också fethårt) och drog ut dämparen. Det var ju ett bra slut på denna eländiga kväll i alla fall för det var riktiga kvalitetsdämpare: Sachs Super Touring gasdämpare.

Nåja, slipper köpa mer delar i alla fall...förutom ett nytt skruvstäd förstås. Reservdelsbilen blir ju förstås lite knepigare att transportera bort till skroten...men det får bli ett senare problem. Lika bra att knycka andra länkarmen och fjäderbenet med nu då!


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-12 at 13:36
Glömde visst skriva att det som gick trögt i fjäderbenet var ju inte enbart fjäderbensl*gret, det var inte så illa där an utan det som var slut var just spindelleden. Den kärvade ordentligt!
 
Nu har jag plockat lös länkarmar och fjäderben från reservdelskärran och monterat lös Biltema oljestötdämparna som satt där. Så här ser liket ut nu:
 
 
Och så här ser den omtalade spindelleden ut:
 
 
Så här gick det för avdragarna och skruvstädet:
 
 
 
Sachsdämparna som satt i kärran ser ut så här:
 
 
Ikväll ska jag montera ihop fjäderbenet och sätta fast det på kärran, få se om jag hinner börja med servostyrningen med.
 


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-13 at 02:47
Började med att tvätta servostyrningen då den var rätt kladdig, sedan gav jag mig på fjäderbenet. Ihopmonteringen gick smidigt, dock lite för snabbt skulle det visa sig senare! När allt var på plats tyckte jag den var lite trög trots allt...nåja inte lika trög som innan i alla fall.
 
Började städa i garaget och det var då jag upptäckte brickorna, de styva brickorna som ska sitta mellan övre fjäderskålen och fjäderbensl*gret så det kan snurra fritt på kullagret utan att skrapa i! Tusan också för första gången. Kikade bland prylarna som låg där allt låg från demonteringen av det gamla fjäderbenet och där fanns minsann ingen bricka. Så det var det som var problemet alltså. När de bytt fjädrar och dämpare förut hade de glömt den brickan, precis som jag nu. Turligvis hade jag lagt prylarna från demonteringen av fjäderbenen från andra kärran i en prydlig hög så jag upptäckte brickan...annars hade det ju inte blitt nåt bättre än det var innan.
 
Bara att riva ned allt igen, jag plockar alltså ned hela länkarmen och fjäderbenet ihop för att slippa bråka med dessa nedre yttre spindelleder. Nåja de kanske inte sitter lika hårt på dessa länkarmar men man vet ju inte. Så ner med allt, loss med fjäderbensl*gret och lägga brickan emellan och skruva ihop. Puh! Såja nu gick den lika lätt som andra sidan. Bara dra åt de tre bultarna inuti motorrummet ovanför fjäderbensl*gret.
 
Av någon anledning fick jag för mig att dessa ska dras som bara den och jag drar av en skruv! Tusan också för andra gången! Nu är klockan 01.40, vad göra. Jag vet hur sur jag skulle vara för detta hela dagen i morgon så det är bara att göra om proceduren för jag har ju ett bra fjäderbensl*ger till liggandes. Så ner, byta och ihop. Klockan är nu 02.05, ganska bra jobbat på 25 minuter men så hade jag fått in vanan nu Big%20smile. Lite roligt eftersom jag tyckt meckande med sådana här fjäderben verkat aningen komplicerat och hade ingen riktig aning bara för några dagar sedan hur de egentligen satt ihop...men nu är jag helt plötsligt expert på dem.
 
Blir nu lite sugen på en sänkningssats då det inte tar allt för lång stund att montera den!
 
Och ja nu snurrar fjäderbenet precis så lätt som det ska. Ska bli kul att testa den uppsträckta framvagnen på vägen sedan, måste dit med servostyrningen i morgon bara.
 
Ja jag monterade de nya pendelstagen med.
 


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-15 at 08:26
Nu är servostyrningen på plats och jag har provkört bilen och den känns finfin. Jag gillar servostyrningar då jag tycker bilen känns modernare så, har nåt att göra med att min första vovo just inte hade servostyrning. Hursomhelst så funkade den utan problem och hela framvagnen var nu tyst och fin den med. Vingligheten var också borta då fjäderbenen nu snurrar lätt.
 
Monteringen av själva styrservoväxeln var inte helt smidig då någon tidigare har kapat bort de fästöglorna på framaxelbalken som styrväxeln sitter monterad i och ersatt dessa med ditsvetsade rejäla plattjärn. Det gjorde att jag fick borra nya hål att fästa styrservoväxeln i då denna ska sitta i de två inre hålen och inte i samma som styrväxeln utan servo. Var inte så problematiskt att få hålen rätt då jag kom på ett bra sätt att mäta ut dem och det blev faktiskt millimeterpassning!
 
P.g.a. de ombyggda fästena så hamnar styrväxeln en aning längre ned än orginal vilket gjorde att dels så fick jag förlänga styrleden upp till ratten en aning. Gjorde det genom att dra ut leden på splinesen nedtill men ska ta och tillverka ett mellanlägg som jag sätter vid leden istället då det känns lite osäkert att manipulera styrleden genom att minska på ytan som splinesen håller om leden. Dels så fick jag även ställa om hjulvinklarna igen då det blev för mycket toe-out. Använde mig av en duschdraperistång för att mäta dels vinklarna mellan fram och bakdäck då ja la stången mot framfälgarna, sedan använde jag mig av stången för att mäta avståndet mellan fälgkanterna på insidan bak- och framtill för att få ett millimetermått på toe-värdet. Hamnade på ca 5mm toe-in vid helt olastad kärra.
 
Nu är det bara byte av bussningen i diffhuset kvar...men jag har ju inget skruvstäd att pressa in den med!


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-16 at 19:13
Var och handlade nytt skruvstycke och jag föll för texten på kartongen:
 
 
Detta skall väl klara mina behov, inget mer gjutjärnsskräp. Det är lite mindre än det förra men fullt tillräckligt. Känns också mer gediget än det förra. Jag tog och testade om det klarade av jobbet att pressa in diffhusbussningen i dess kåpa och det gick galant:
 
 
Där sitter nu Z3M bussningen som skall vara lite styvare än orginalbussningen. Tänkte att jag ska ta och byta bakkåpan på diffen ikväll för detta är kåpan från den trasiga diffen. Återkommer med en bild på den gamla risiga bussningen...för den ser riktigt risig ut.
 
Jo nu tror jag att jag äntligen åtgärdat luft i bränslesystemetproblematiken, ska testköra ordentligt ikväll dock innan ni får kalla mig Herr Rudolf...eller Mr Dieselexpert. Återkommer då med vad jag åtgärdade...det var inte en av de valigaste åtgärderna mot detta problem!


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-18 at 11:04
Japp, nu suger den inte längre luft bakvägen från pumpen då man stänger av bilen och är lättstartad såväl kall som varm då den behåller bränsletrycket. Problemet var att tankarmaturens bottensil var precis igensatt så det måste blivit någon form av undertryck i brbänsleledningen då man stängde av bilen så den sög bakvägen. Förmodligen är det inte helt tätt nånstans i pumpen eller efter denna men tillräckligt för att det inte skall läcka ut någon diesel i alla fall. Kanske spridarna då bilen stått i fem år? Har ju en uppsättning fräscha på reservdelsmotorn och kan byta vid behov. Silen var alltså riktigt täppt och jag testade suga luft genom den och det var ju knappt det gick! Så här såg den ut:
 
 
Bytte diffhusbussningen och då jag hade lös kåpan och spanar in i diffhuset vad ser jag då om inte att diffen är sprucken på precis samma sätt som den andra! Typiskt, då har jag ingen hel  diff att åka med alls. Känns inte så kul att köra omkring med denna då den kan rasa när som helst! Inte konstigt att den levt om en del! Skulle vilja ha en 324td diff med stora e30 huset och 3.25 utväxling, det vora nog rätta receptet.
 
Hursomhelst så försvann den där gungningen i transmissionen vid motorbroms efter bussningsbytet i alla fall och det var ju alltid något.
 
Igår på dagen anlände ett stort paket från Tyskland innehållande två par dörrsidor i utomordentligt skick. Monterade dem direkt och rätt jävla snyggt blev det, ska fota lite idag.
 
Igår kväll så kom jag på att jag inte hade något som måste fixas, kändes lite konstigt. Nåja jag kom på senare på kvällen att jag hade ett par projektorlysen som ska på bilen så småningom så jag kikade lite på dem och undersökte reflektorernas skick. De var lite matta, ska se om det går att rengöra annars blir det väl att köpa e34 lysen på biltema och flytta över reflektor/lins. Kostar en tusenlapp för två!


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-18 at 12:51
Passade på att ta några bilder inna dagens första regnskur, premiär för bilder på inredningen nu med dörrsidorna på plats:
 
 
 
 
 
 
 
Sedan en bild på de ombyggda fästena till styrväxeln som jag meckade med häromkvällen:
 
 
Funderar på att åka in till bilprovningen för den där efterkontrollen som måste utföras i eftermiddag...


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-19 at 08:25
Jaha, typiskt Åtvidaberg va. Kommer dit så sitter det en liten papperslapp på dörren "Stängt vecka 29", så det blev ingen besiktning igår.
 
Igår kväll så byggde jag om styrningen. Hade tillverkat en 1cm tjock distans i aluminium som jag placerade mellan övre knuten och gummiknuten. Nu kunde jag trycka ned den nedre knuten ordentligt på splinesen på styrväxeln igen och det känns lite säkrare så här.
 
Sedan blev jag lite less när jag såg att det var massor av luft i bränsleslangen till pumpen igen, men då jag pumpade på handpumpen så visslade det ordentligt från luftningsskruven på filterhållaren. Hade visst skruvat i den för många ggr så tätningsbrickan nötts ned...så det var ingen fara där, puh!
 
En annan upptäck jag gjorde när jag låg under bilen var att det fuktade diesel från backventilen jag monterade på returledningen tidigare då jag trodde detta skulle åtgärda startproblemen. Den åkte väck helt och hållet nu!
 
Gjorde lite efterforskningar angående de nummer som står på mina växellådor:
 
324d lådan:  240 0 0460 90
lådan i bilen: 240 0 0132 90
 
Sökte på http://www.bildelsbasen.se - www.bildelsbasen.se och hittade ingen träff på lådan som sitter i bilen så jag vet fortfarande inte vad det är för någon, tror det är nån bensinarlåda i alla fall.
 
Däremot så blev jag lite förvånad då jag fick några träffar på lådan från 324d'n och det var några 320i 86-88, samt några 520i e28! Det var ju intressant, att det inte är någon renodlad diesellåda. Har ju kollat kopplings- och växellådsdelar och funnit att det enda som verkar skilja mellan 320i/324d är slavcylindern på kopplingen och den borde ju kunna röra sig längre ut på bensinaren jämfört med dieseln då bensinaren har en 2cm tunnare svänghjul. Blir nog till att plocka ned växellådan snart för ett byte! Ska bara sträcka upp spakstället innan så det blir fräscht och tajt!


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-19 at 21:18
Idag mellan regnskurandet var det växellådstvätt, tänkte titta på spakstället och då tyckte jag det vore trevligare om det var rent plus att jag ville testa min supersyra som funkade så bra på fälgarna. Det gick rätt bra får man säga, utan större ansträngning. Först tvätt med kallavfettning, sedan Oxalsyra. Tog väl en 20 minuter sammanlagt så hobbigt var det inte heller. Bilderna nedan får tala:
 
Före tvätt:
 
 
Efter tvätt:
 
 
 
 
Rent och fint va!?
 
Mysteriet kring mina växellådor tätnar då jag upptäckte att det stod ett annat nummer på bakstycket på denna 324d låda, nämligen 240.0.0366.90. En liten sökning på bildelsbasen ger att denna används med på 320i, 520i, alltså precis som framstycket! Nu tycker jag verkligen att denna diesellåda borde passa kärran!
 
Det numret som jag hittade på låden som sitter i bilen var på bakstycket och det har jag inte kunnat hitta igen på internet mer än på ett ställe, nämligen på en rysk sajt som talade om att den satt på 318i -89!
 
När jag upptäckte det här med olika nummer på fram- och bakstycke kollade jag på den som satt i bilen men det står ingen nummer där fram på samma ställe, konstigt! Nu blev jag riktigt intresserad av att riva ned lådan så jag var nästan på väg ut i garaget ikväll för att börja med det eftersom jag inte kommer köra så mycket med bilen ändå innan jag har en vettig bakaxel. Hejdade mig lite för jag ska kolla över bussningarna till spakstället och byta så det är fräscht innan jag sätter in den lådan. Men men lådan kommer ned vilken kväll som helst nu.
 
Verkar som om jag fått napp på medbringare till stora e30 klumpen så då är det bara att skaff e28 klump och bakre kåpan från stora e30 klumpen från bildelsbasen! En stor e30 klump med 3.25 i utväxling vore ju perfekt!


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-20 at 18:46

Redan ändrade planer angående diff! Nu lutar det åt en 325e diff med 188 huset och 2.93 i utväxling som skulle ge varvtal på 1800 - 1900 rpm vid 90 km/h istället för nu 2300 - 2400 rpm.

Skulle också till att beställa lite delar hos BMW till mitt glappa spakställ men har upptäckt att jag kan fixa glappandet utan inköp av nya delar och det är ju bra...försöker hålla allt på minimibudget! Får ta med kameran så det blir ett litet mektips, måste skaffa en 12mm borr först. Nu ikväll tror jag jag tar och river ned växellådan!


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-21 at 00:26
Nu är växellådan utlyft och mysteriet löst, numret på lådan stod inuti kåpan...väldigt smart! Är en 320i låda från 83/84 så förmodligen orginallådan från kärran. När jag fick ut lådan så kom kullagret som sitter inuti vevaxeln med ut och lossnade innanför kopplingen så jag fick skruva lös kopplingen med, en Sachs MF228 koppling så alltså en bensinarkoppling, vad annars till M20 svänghjulet.
 
Nu har det klarnat mer angående skillnaden mellan diesel och bensinarlåda. Det är ingen skillnad, skillnaden ligger i att dubbelmassesvänghjulet är ca 1cm tjockare och i sin tur är bensinarens kopplingspaket ca 1cm tjockare. Kopplingens lameller är desamma, dock är ju dieselns koppling 215mm i diameter medans bensinaren 228mm.
 
Måste nu ändå handla prylar på BMW, nämligen det kullagret som ramlade lös, ska sitta tätning, distans och lock med men det satt inte där minsann, kanske därför det ramlade lös. Kullagret såg rätt svedd ut med och rasslade en del. Kan det varit det som levde om så det lilla, Nja kanske men jag tror mer på lådan. Bäst i alla fall att byta det.


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-23 at 18:13
Man skulle kunnat tro att jag legat på latsidan eftersom det inte skrivits nåt här men det är ju precis tvärtom. Har haft fullt upp då meckande med gamla grejor ofta leder till att när man skruvar isär saker så upptäcker man att mer prylar bör bytas...kan kännas lite trist att göra denna upptäckt men det är väl bara att bita ihop och skaffa ordentliga prylar istället för att sätta ihop de gamla och köra omkring och känna att man snart måste riva allt igen!
 
Jag kom mig nämligen för att kontrollera skickat på kopplingslamellen lite noggrannare och den såg ju fin ut...på ena sidan. Motorsidan var sliten nästan ned till nitarna och vad berodde det på om inte att motorn läckte olja från packboxen bakom svänghjulet!
 
Blev till att riva ned svänghjul, skaffa packbox, ny koppling innan jag kunde sätta ihop allt. Fick ta ett besök till Norrköping igår för där fanns en packbox, sedan vidare till Linköping för att hämta upp det lilla lagret, en kopplingssats Sachs från Autoexperten. Den var ju en riktig höjdare. Skulle just betala då jag kikade i kartongen som de lagt undan åt mig och får se att allt såg pyttelitet ut, de hade tagit fram fel kartong. När jag frågade om priset på 1627:- ändå stämde för hela kitet sa han att han skulle ta fram ett bra pris och jag fick hela kittet för 1200:-! Lite märkligt att man kan få ett helt kit med lamell, urtrampningsl*ger och tryckplatta för 1200:- då enbart en lamell (som man kan handla separat?) kostar en bit över 1300:-?
 
 
Igår kväll var knattarna odrägligt övertrötta så jag kom inte ut igaraget förrän runt 22.00. Ändå hann jag med att byta packbox, montera kopplingen och lyfta upp växellådan och få den på plats! Var ett litet orosmoment då det ju gällde att kopplingen var ordentligt centrerad, annars får man ju inte dit lådan. Den väger ju en 20-30 kg och ligga och lyfta upp den i det begränsade utrymmet under bilen då den är på pallbockar plus att pricka in den med rätt vinkel i förhållande till motorn verkade lite knepigt...men det gick riktigt bra. Prickade rätt efter bara några försök och minuter. Låg raklång under bilen och lyfte den med knäna. Jag hade skaffat ett centreringskit från Biltema för 139:- och det funkade visst kanonbra för växellådan ramlade ju enkelt på plats.
 
Lite byggbilder:
 
Gamla växellådan och nytvättade svänghjulet, notera oljan i växellådshuset!
 
Svänghjulet hade kanske behövs planas till i svarv men riktigt så seriös orkade jag inte vara denna gången.
 
Den nya packboxen monterad i sitt hus, var omöjligt att få loss den utan att ta lös sargen den satt i.
 
Bakänden på motorn utan packboxens hus och svänghjulet monterat.
 
Packboxens hus monterat.
 
Här ser man förlängningen av styrstången jag var tvungen att göra då styrväxeln hamnar längre ned.
 
Den nya kopplingen monterad.
 
Växellådan monterad.
 
Nu återstår bara montering av kardan, startmotor och avgassystem, måste lappa avgassystemet lite med svetsen först...var ett hål på ovansidan i en skarv.


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-24 at 18:35
Igår kväll så började jag med att lappa avgassystemet, bara att sätta igång med svetsen. Hittade några lagom rostiga plåtar så de skulle matcha rosten på rörenSmile. Passade på att ge det rostfria slutröret en omgång med stålborsten med.
 
 
 
 
Sedan så monterade jag startmotorn, spakstället som jag styvat upp, kardanen, luftade kopplingen, bytte oljan i växellådan och monterade avgassystemet.
 
Dags sedan för en provtur...


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Juli-24 at 23:20
Jäklar så tyst den blev...och mjuk med den nya kopplingen. Jag som trodde det var bakaxeln som är sprucken som väsnades mest, men icke. Det var växellådan som levde om, lät ju som om jag hade rakskurna drev på alla växlarna tidigare plus att det där hålet i avgassystemet under bilen gjorde sitt med. Nu kan man bara höra det där trevliga dieselknattret och kärran blev nästan lite tråkigare att köra, inte lika rå och brutal Big%20smile. Nu måste här trimmas!
 
Nåja först så ska diffen bytas ut för den varvar rätt bra vid landsvägsfart och så hör man att den klonkar pga sprickan plus att det skramlar ordentligt vid vänstersvängarna...låter inte alls bra. Märkte en annan sak med idag, nämligen att bromspedalen sjunker vilket tyder på att huvudcylindern är slut...för det läcker ju inget. Nåja har ju en till från gamla kärran och det är ingen match att byta så länge som man får lös de gamla bromsrören från den vill säga! Ger mig väl på det nästa vecka...
 
Idag roade jag mig lite. Vad gör man om man har en slut växellåda liggandes, jo man plockar ju givetvis isär den för att få se hur den ser ut inuti...vad det är som felar, eller?
 
Don't try this at home...åtminstone om du har en fungerande växellåda som du vill behålla i det skicket!
 
 
Med vinkelslip och 2kg slägghammare kom allt ut till slut. Det rasade ut smådelar såsom kulor, brickor och fjädrar men det var ju som tur ointressant. Hade svettats ordentligt om det var en låda som skulle renoveras men då hade jag nog följt instruktionerna om att värma ut axlar ur lager osv men nu var det mer bråttom att få se innehållet.
 
Jag var intresserad av att se varifrån alla de drevdelar som kom ut med senaste oljebyte kom ifrån plus andra eventuella fel. Jag var lite nyfiken på den ingående axelns lager och om man verkligen behöver demontera hela lådan för att byta detta. När jag fått ut alla drev så vände jag på kåpan och gjorde mig redo att drämma till med 2kg koppar på lagret men hann bara nudda det så ramlade det ut! Hmm, sitter det så löst så kan man ju kanske byta det framifrån utan att demontera lådan, bara man lyckas bygga nåt som greppar om det. Måste absolut testats om nuvarande låda börjar väsnas allt för mycket. Så här såg fulingen ut:
 
 
Det var rejält glappt i det och rasslade jättemycket bara man snurrade det för hand och rasslet kom från de runda kulorna. Är ju liksom ett dubbelt lager med både runda och cylinderformade rullar i ett och samma!
 
Nu vidare mot granskning av resten...hmm hur satt det ihop nu. Jo så här:
 
 
De kuggdelar jag hittat i oljlan kom visst från första drevet i bottenstocken, den ovan i bild och längst till vänster.
 
 
Närbilder:
 
 
 
Sedan hade ett av dreven på andra axeln ett märkligt spår i sig från nåt:
 
 
Växellådan var rätt slut med andra ord!
 
Passade på att snygga upp garaget med, tog avfettning och sopade rent och sen med högtrycken. Mmm luktar gott med avfettning...som ren bil!
 
Over and out...nu blir det lite lugn i meckandet så här sista semesterveckan då Mr Insane Turbo Chevy kommer ned i morgon (kanske det blir ett besök på Mantorp och Veidec i helgen!?) Sedan kommer mina nya fälgar från Stockhom i morgon med...ska bli kul. Gäller bara att hitta tag på några däck till dem med!


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Augusti-01 at 01:50
Blev inget Mantorp och dragracing detta år pga småknattar m.m. Roligt var det hursomhelst med besök frånn långt upp i norr.
 
Vi har ju haft tokvarmt nu i två veckor snart och till och med i garaget på kvällarna har det varit varmt...inte för att jag varit där eller så. Hursomhelst så kom bakaxeln från Helgonet med bilen från norr och i går hämtade jag ut medbringarna från Flyingen på posten så nu började det dra ihop sig igen som ni förstår...
 
Nåväl jag var tvungen att åka in till Åtvidaberg i dag för en ombesiktning som gick galant inna jag kunde börja riva i kärran igen. Ikväll så plockade jag och min assistent ned den gamla trasiga bakaxeln, gick rätt bra tills sista övre bulten som jag överlät min assistent att lossa. Han hade med framgång fått lös ena drivaxeln så jag tänkte att det ordnar sig nog...men den råkade dras rund! Vad göra nu då..hmm jo efter några timmars meckande med vinkelslip och borrmaskin lyckades vi få lös den rackans bulten i alla fall och det var ju tur då att vi skulle skrota den gamla klumpen...så det inte gjorde nåt att vi sågade och borrade i den Smile.
 
I morgon ska vi lyfta dit den nya hela stora klumpen med 2.93 utväxling. Kommer nog bli perfekt för denna kärran...och skönt med en hel klump, den andra väsnas rätt rejält nu!
 
Det visade sig dock att det inte var någon bromsad klump, var nog bara att den gick lite trögt så båda axlarna snurrade åt samma håll då man snurrade på den ingående axeln.
 
Kom på en anan sak idag, lite pinsam. Skulle kolla om jag hade kvar någon olja till bakaxeln då jag såg att ATF-oljan jag trodde jag hällt i den nya växellådan stof där så prydligt på hyllan!? Hmm vad har jag då hällt i växellådan??? Jo om inte tvåtaktsoljan till moppen...attans. Röd var den ju i alla fall och så går det när man häller över olja i andra flaskor! Tur som det är har jag ju knappt kört med bilen i alla fall. Måste handla ny olja till bakaxeln så då får jag väl köpa rätt olja till växellådan med Tongue.


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Augusti-01 at 22:20

Sådärja, då var den nya klumpen på plats:

Gick smidigt att få den på plats när man var två...betydligt smidigare än att få lös den gamla Tongue. Nu är det bara att skaffa olja till diffen och växellådan och pumpa i innan den kan testas, spännande! Blir nog först måndag kväll skulle jag tro då vi inte ska in till Linköping förrän på måndag då jag börjar jobba igen.
 
Nu gäller det att hitta däck till mina nya fälgar med, 205/55R16 hade jag tänkt mig. Börde ju gå att hitta rätt på några bättre begagnade då det är en så pass vanlig dimension:
 


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Augusti-02 at 22:43
Alright, det var verkligen det sista som saknades på kärran. Nu känns den verkligen smooth! Så här var det precis som jag ville ha den, ingen rödljusräser utan en stark landsvägsräser. Påminner inte lite om min 320d nu fast starkare. Kommer bli än mer perfekt då den trimmas sedan.
 
Ja nu blev den förstås tyst med, inget mer klonk och rassel, ja lite kvar då man ligger på rull men inget under belastning eller motorbroms så det vore väl rimligtvis komma från det bakre knutkorset då? Inget allvarligt i alla fall.
 
Nu är det nästan slutmeckat innan kärran ska börja användas på riktigt, ska se om jag får lös bromsrören från huvudcylinder i morgon för då tar jag å byter denna, sen är kärran komplett.
 
Måste säga att skillnaden mellan att köra den här gamla e30'n och den nyare e46'an känns förvånansvärt liten helt plötsligt sedan jag fått bort alla glapp och skrammel från chassie och drivlina. Den lägre utväxlingen gjorde rätt mycket med för att ge bilen en modernare känsla med då den går "lugnare". Somliga kanske skulle säga att den känns slöare men jag föredrar den precis så här och den är ju redan nu stark så det räcker...ska bli spännande att se hur den blir trimmad sedan Tongue.


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Augusti-04 at 18:40

Premiärturen till jobbet gick av stapeln idag, gick utmärkt förutom att jag kunde konstatera att bakaxeln läckte olja vid ingående axeln. Ska ge den ett försök med Omega917 och se om detta mirakelmedel fungerar så bra som en del verkar ha erfarenhet av, ska bli spännande. Annars får jag väl ge mig på att byta packboxen om inte mirakelmedlet lyckas mjuka upp gummit i denna så den börjar täta bättre, lite surt bara när man precis hängt dit klumpen...men det går visst att komma åt att byta packboxen bara man tar lös kardanaxeln istället. Först ett försök med mirakelmedlet!-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Augusti-09 at 12:54
Om mirakelmedlet Omega 917 har haft någon effekt på oljeläckaget än kan jag inte uttala mig om än då det kan ta några timmars körning innan det verkat ordentligt, men det läcker dock en del fortfarande. Kanske aningen mindre men det som bekymrar mig mest nu är oljudet som hörs bakifrån och efter att jag gjort en grundlig undersökning av bakvagnen med bilen uppallad och med motor igång och växel i så hjulen snurrar ordentligt så tror jag inte ljudet kan komma annat än från just bakaxeln.
 
Oljudet låter som det har samma frekvens som bakhjulen och inte kardanaxeln som jag först trodde, kardanaxeln ser också ut som den roterar utan svängningar. Det som talar mest för att det är bakaxeln som skapar oljudet är ändå att det hörs mest då man belastar bakaxeln, antingen när man ger gas i uppförsbackar eller när man motorbromsar i nedförslut. Obelastat så försvinner oljudet nästan helt. Det är i hastigheter från 70 km/h och uppåt som oljudet blir mest påfrestande, det finns där innan men då lägger man inte märke till det lika mycket.
 
Nåväl nu har jag ju både medbringare till stora e30 diffen och bakre kåpan så det är ju bara att leta rätt på en frisk e28 klump och byta delarna och skruva på!
 
Min plan är nu att eftersom jag troligtvis ändå blir tvungen att plocka ned bakaxeln om jag ska byta den främre packboxen (ja jag vet att det ska gå att byta den på plats!) så kan jag likväl testa med att handla en helt ny bakaxel. Det ska finnas en på skroten intill mitt jobb som kommer från en 528i automat och har utväxling 3.25. Det blir ju en aningen högre utväxling än denna 2.93, men när jag får på mina 205/55-16 däck så blir den totala utväxlingen nästan precis den som jag har nu...och den gillar jag på denna kärran!
 
De ska ha 800:- för den men bakre kåpan var visst trasig så jag ska se om man kan pruta ned den en aning, brukar inte vara omöjligt där!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Augusti-17 at 01:02
Jahapp, den på skroten som skulle komma från en 528i -84 visade sig ha utväxling 3.64...kan ju inte stämma. Kolla i http://www.realoem.com - www.realoem.com och det fanns en 5-serie -84 som hade 3.64 och det var 525i, så det måste blivit något missförstånd där. Den utväxlingen kändes inte aktuell för mig direkt!
 
Fann istället en 524td axel från en 84:a som har utväxling 3.15 för 500:- på Autopower och den är förhoppningsvis på bussen hit från strax söder om Jönköping. Hoppas den är ok.
 
Tog ikväll och plockade ned den andra bakaxeln och på vanligt vis så blev jag nyfiken vad det kan vara som felar så jag plockade isär den. Den gick fortfarande trögt när man snurrade på den ingående axeln och jag misstänker att det har någonting med det att göra. Först loss med sidokåporna och ut med stordrevet och differentialen. Nu kunde man snurra på bara det lösa pinjongdrevet och dess axel men den gick fortfarande trögt, liksom nyper fast när man stannar till och nu kunde man även känna med handen att det gick liksom skrovligt i lagrena. Kändes som om lagrena var för hårt dragna!
 
Bort med packbox och knacka lös axeln och ut med lagrena. Såg smårepor på den yttre lagerbanan och det inre lagret hade en mörkare missfärgning på själva rullarna i lagret. Kan den ha gått lite torrt nån gång möjligtvis? Såg lite brännt ut liksom. Jämförde med lagrena på den gamla mindre modellen som jag plockat isär tidigare och där fanns i alla fall ingen sådan missfärgning.
 
Annars så har det hänt lite väl mycket bilmässigt. Fick punktering på den nyare BMWn! Nåt som rev upp ett hål i däcket i ca 100km/h och all luft försvann bums. Innan jag hade hunnit sakta in hade däcket hunnit förstöras visade det sig senare...det rök ganska bra om det då jag stannat till och var rätt varmt! På med de odubbade vintersulorna istället...det är ju snart vinter igen Smile.
 
Sedan hade vi en lite incident hemma på gården där någon backade in med BMWn i bussen som jag kvällen innan hade ställt där den inte brukade stå, nämligen ihopkopplad med hästtransporten för en tidig vända till soptippen. Det resulterade i en rejäl bula på bakluckan plus intryckt kofångare bak plus ett trasigt extraljus på bussen och liten bula där med!
 
Sedan i fredags då jag var på väg hem med knattarna från mormor så blev vi påkörda bakifrån lite lätt av en dansk kvinna! Hände inget på bussen då dragkroken tog smällen med på hennes lilla kärra så försvann nummerplåten plus en bula i kofångaren.
 
Hoppas det är slut med bilrelaterade händelser nu på ett tag!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Augusti-28 at 07:20
Verkar ha lugnat ned sig på de bilrelaterade problemen...skönt!
 
Nu är 524td klumpen ditsatt på bilen och klumpen håller relativt tätt, läcker bara pyttelite vid packboxarna på sidorna och ingenting fram. Först gick klumpen jättetyst och det där oljudet jag haft tidigare hördes knappt. Dock redan under första dagen då jag körde ett tiotal mil började klumpen vina ordentligt, från pinjonglagrena skulle jag kunna tro så de blev förmodligen för hårt dragna. Sedan har det där oljudet vid belastning återkommit allt starkare under efterföljande dagar. Är rätt säker nu efter att ha lyssnat och diagnostiserat att det är den högra drivaxeln som är slut. Igår vibrarade det så mycket att jag låter kärran stå tills jag får den bytt i helgen.
 
Planen nu är att byta den främre packboxen på den andra 325e klumpen, montera ihop den med de gamla lagrena och hoppas det funkar...för den lät ju inte illa från lagrena i alla fall! Bara man lyckas med konststycket att dra lagrena lagom hårt Tongue.
 
Annars måste jag säga att jag trivdes rätt bra med 524td utväxlingen på 3.15 då den lirade rätt bra med motorn, inte så konstigt kanske med tanke på att den hör till den motorn! På landsvägen var dock 2.93 utväxlingen att föredra och det är ju där jag kommer  lägga de flesta milen. Sedan med lite mer kräm i kärran så funkar den utväxlingen nog bra med!
 
Hittade förresten dieselläckaget vid pumpen som gjort att den sugit in lite luft bakvägen när man stänger av motorn. Det visade sig nämligen att när man tvingade in diesel med handpumpen så droppade det vid bakändan av startsolenoiden. Var enkelt att bättra på den slitna oringen med lite gängtejp...så nu startar den på en halvsekund!
 
För övrigt så har jag mekat tvåtaktare under veckan, trimmat lite kanske man skulle kunna påstå till och med!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Augusti-28 at 23:53

Sådärja, nu är orsaken till oljudet funnen. Dock var det inte det jag hoppades på, dvs drivaxeln. Nåväl den var rätt glapp den i yttre knuten med så det är mycket troligt att den var orsaken till det klapprande ljudet...men men det som var riktigt illa var höger bakhjulsl*ger! När drivaxeln var lös kunde man snurra fritt på hjulet och höra ett präktigt rassel plus att vickade man hjulet så glappade det bra mycket, 2-3mm kanske!

Aha, blir till att byta lager i helgen då. Har ju bytt ett motsvarande lager på VW bussen så jag är bekant med proceduren...hade lovat mig själva att aldrig göra om det Smile. Men men det bär emot att lämna bort något arbete på denna kärran så det är väl bara att gå lös på lagret i morgon kväll. Särskilt som jag fick med en ny hjullagersats i kartong med reservdelsbilen...så alla grejor finns ju hemma. Inget att skylla på där heller!
 
Sedan med en bättre begagnad drivaxel från reservdelsbilen så blir det nog ordning på kärran ska ni se.
 
Märkte idag att fläktremmen, om man får kalla den så, på bussen levde om mer än vanligt. Är en sådan där bred flerspårig rem. Kollade den när jag kom hem och den höll på att dela sig på mitten. Är nog säkert inte så bra så det blir till att byta denna inom kort med! Problems problems...blir till att få hjullagret bytt nu i helgen så jag kan åka och köpa ny rem till bussen då! Suck!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Augusti-30 at 09:10
Oj oj, dåligt med bilder på sistone...måste bli bättring!
 
Nu är det gamla bakhjulsl*gret urdraget. Gjorde som sist:
 
1. Drivaxlen var ju redan lös.
2. Med glidhammare och lämpligt mothåll i form av hylsa som motsvarar diametern på flänsen som sitter inuti lagret så slog jag ut denna. Turligt nog höll lagret ihop och delade sig inte så bara flänsen/medbringaren kom ut själv.
3. Lossade låsringen som satt ordentligt fastrostad.
4. Monterade mitt hemmabyggda mothåll som jag fick modifiera lite med svetsen då diametern på detta lagger var mycket mindre än på VW-bussen som jag gjorde motsvarande byte på förr. Det behövs rejält mothåll för det är stora krafter som behövs för att dra ut ett hjullager! Skruven som jag använder är en sådan där fjäderkompressor från Biltema och jag monterar en lagom hylsa på baksidan av lagret (det räcker med att den är lite större än diametern på inre lagerytan då den drar med sig allt!)
 
Först så missade jag en bricka mellan den yttersta delen som jag skuvar på och mitt mothåll så bulhuvudet grävde ned sig lite i metallen så det gick onödigt trögt att dra runt. Följden av detta då jag använde en 1,5m hävstång var att dels så lyckades jag nu helt knäcka mitt 1/2" Kamasa spärrskaft så det totalhavererade och sedan lyckades jag även böja det fasta 1/2" skaftet! Upptäckte sedan vad som skedde och efter att jag monterade en bricka så gick det lite smidigare och lagret kröp ut. Sista biten prövade jag glidhammaren och det gick ju riktigt smidigt med denna då...ett av mig tidigare underskattat verktyg visade det sig!
 
Nu återstår rengöring av lagerytan i bärarmen Det nya lagret ligger i frysen, även flänsen/medbringaren med...allt för att underlätta indrivandet ikväll.
 
Hjullagerbyten av denna typen av lager är verkligen en av topp fem av de tråkigaste meckande man kan pyssla med BTW!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Augusti-31 at 16:29
Nu är lagerbytet klart, dock måste jag nog erkänna att jag hade lite fel vid min analys av det gamla hjullagret! När man lossa på drivaxeln som jag först gjorde så släpper man ju på spänningen som håller ihop de två inre lagerhalvorna (de är ju delade). Då är det ju inte så konstigt om det "glappar i lagret". Kom på detta när jag monterat dit det nya innan jag dragit fast drivaxel...just att det glappade på samma sätt...så kan det gå!
 
Hursomhelst så glappade det ju inte enbart utan lät rätt illa med så förmodligen var det rätt slut trots allt, har inte provkört kärran än. Det nya rullar utan minsta oväsen...
 
Förhoppningsvis provkörning med nytt lager och annat drivaxel alldeles snart!


-------------
// Micke >


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-September-01 at 11:23
Äntligen lite bilder, här först en väldigt spännande på den tomma lagerbanan:
 
 
Sedan en lite mer spännande på det hemmabyggda verktyget för urdragning av lagret:
 
 
Som synes ett överdimensionerat mothåll. Sedan så har jag ju passat på att handla en lite stiligare växelspaksknopp så inredningen blev komplett med:
 
 
En avslutande bild på den nya garage setupen, har ju en styck 324d motor i garaget nu så jag hade lite problem med hur jag skulle få in arbetsbordet först...men jag lyckades klämma in det bredvid. I förgrunden står vår nyinförskaffade tvåtaktsräser!:
 
 
Igår kväll så blev det en provkörning med kärran och nu är de otrevliga oljuden från drivlinan, helikoptern i bagaget borta. Kan fortfarande höra svaga ljud bakifrån som kan tänkas komma från drivaxlarna som nu är mycket bättre men inte helt glappfria dock. Det mesta ljudet nu kommer i alla fall ifrån resonenser i det feta avgassystemet och då är ju allt lugnt! Behöver nog ta och skaffa mig en ordentlig stereo snart, blir smått paranoid då jag inte har något annat att lyssna på än eventuella oljud som finns eller inte finns Tongue.
 
Plockade isär det gamla lagret igår kväll med och det såg inte alls roligt ut inuti måste jag säga. Den yttre lagerbanan var sliten men okej, den inre hade dock hårt torkat och kraftigt rostfärgat fett och av spåren i fettet såg det ut som att kulorna inte alls roterat runt i lagerbanan på den senaste tiden...utan bara snurrat runt sina egna axlar så att säga. Kan inte fungerat särskilt bra. Lagerbanan hade fläckvisa rostangrepp och såg inte alls trevlig ut, förmodligen därför de inte snurrat! Bilder kommer...


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-September-08 at 16:27
Har under helgen INTE pysslat nåt med bilen...som omväxling! Skaffade under förra veckan det som behövs för att bygga ihop den andra bakaxelklumpen, nämligen ny klämbussning och tätning m.m. så det jobbet skall väl utföras under veckan nu. Lite spännande!
 
Blev lite meckande ändå igår kväll då jag bytte fläktremmen, eller multiremmen på bussen som höll på att ge upp...hade nästan delat sig i två delar. Var inte så speciellt knepigt alls som det såg ut först. Remmen spänns av ett fjäderelement och bara man kom åt att trycka denna bakåt så gick det alldeles utmärkt att ta av och sätta dit den nya. Det funkade lika bra med Bacho's senaste modell av skiftnyckel som jag köpte som ersättare för den modell äldre som också strök med vid hjullagerbytet:-)
 
Fanns förresten rem på Biltema som passade även om de inte direkt var uppenbart. Man fick kolla först på Autoexperten vilka bilar VW orginalremmen också skulle passa till och minsann hade inte Biltema rem till just en av dessa Mercedes c280! Den var några millimeter längre men det gick bra ändå, inte så kinkigt när den är fjäderbelastad! Prisskillnad: 149:- Biltema v.s. Autoexperten: 410:-


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-September-26 at 21:04

Nu så har kärran äntligen fått sina fälgar på plats och ett utseende som passar bättre:

 
16" 100+ DTM med 205/55-16 Nokian dubbfria vinterdäck. 16" istället för 14" gjorde rätt fin skillnad tycker jag och passar e30 rätt bra faktiskt. Nu känns kärran mer som en riktig bil med lite stabilitet i däcken med istället för de där regummerade skitdäcken som satt på tidigare.
 
Märkte efter hjulbytet att kärran var rätt ostabil på vägen och tittade man lite närmare så såg man att jag fortfarande hade rätt fet toe-in! En snabb framvagnsinställning nu i morse innan jobbet gjorde att den blev nästan perfekt, ska ta och göra en lite mer precis inställning då jag får tid.
 
Det var bra ET på fälgarna med, nåt i stil med 19...ja runt 20 i alla fall och då de är 7,5" breda så behövs det...de fyller ut skärmarna rätt perfekt nu!


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Oktober-09 at 11:57
Tja det blir inte mycket uppdateringar just nu. Detta bland annat för att all energi gått åt till husrenoveringen på sistone, mer om det här: http://www.forsastrom.se/forum/forum_posts.asp?TID=81&PID=207#207 - http://www.forsastrom.se/forum/forum_posts.asp?TID=81&PID=207#207
 
Nåt har det väl hänt ändå, vad var det Micke pysslade med sent en kväll ute på gården?
 
 
Ja jag bestämde mig för att göra en bättre framvagnsinställning med lastad bil efter spec så jag monterade fast två styck aluminiumprofiler mot framdäcken och mätte först olastad bil. Då skiljde det drygt en centimeter på två meter så nog var det toe-in fortfarande. Lastade ned bilen med diverse skrot, ska vara 68 kilo på föraplats och i mitten av baksätet, 20 kilo i bagaget plus fulltankad. Då blev det nästan 2,5 cm skillnad på två meter så jaf skruvade ut styrstagen ett varv till vardera och efter det skiljde det bara en halv centimeter på två meter med bilen lastad. Glömde mäta olastad men då måste det snarare vara lite toe-out kanske? Hursomhelt så blev bilen lugn i styrningen nu som den ska vara och man kan ligga på landsvägen med bara en hand på ratten...som på "vanliga" bilar, skönt!
 
Nu väntar jag bara på centreringsringarna som jag kommit fram till behövs, fick lov att beställa från http://www.intera.nu - www.intera.nu trots att de håller sådan överpris på 100:-/st då de var de enda som hade denna för mina fälgar ovanliga dimension 57,1/66,1.
 
Är fortfarande väldigt nöjd annars med utseendet på dem och även med greppep på vägen jmf med de gamla skräpdäcken, nu är man ju också förberedd på eventuella mornar med minushalka då det är odubbade vinterdäck av bra sort med!
 
Konstigt nog så upplever jag bilen mycket tystare efter däckbytet med, vet inte om de faktiskt är tystare däck eller om det är att jag är från min andra bil mer van att höra däcksbruset så de överröstar alla andra mer ovanliga oljud från kärran. En sak jag dock lagt märke till är att kärran brölar mindre från avgassystemet vilket kan bero på att motorn inte behöver arbeta lika hårt nu när jag inte längre har sådan fruktansvärt toe längre...rullar betydligt lättare nu. Efter första enkla hjulinställningen så hoppade förbrukningen ned från 0.65 -> 0.60 l/milen...hoppas den hoppar ned nu ytterligare!
 
En till bild på kärran med de nya hjulen:
 
 
 
Det har ju varit några kalla mornar nu så jag har också fixat motor- och kupévärmaren. Det satt ju redan en värmare i blocket (är visst orginalmonterat på dessa dieslar) och den funkade faktiskt så jag handlade lite defa sladdar på de lokala bilskrotarna för sammanalgt 200:- så var det klart. De är ju ruggigt dyra dessa märkeskablar annars och nya skulle de kostat närmare 900:-
 
Sedan en tråkighet med, jag la märke till att det börjat lukta lite unket i bilen då den stått i solvärmen så jag stack ned fingrarna vid gaspedalen för att kolla så det inte var blött under matten där...och blött var det minst sagt. Var några liter som sugits upp av jumbosvampen till matta där så det blev till att riva ut mattan och göra en platsundersökning. Jag orkade inte ta ut hela mattan så jag kapade den mitt under förarstolen och mittkonsolen, något som jag ej tror kommer märkas senare. Mattan är nu på tork i källaren bredvid avfuktaren.
 
Hittade ett rosthål av en femkronas storlek bakom instrumenbrädan som mynnar ut i avrinningen från ventilationen på utsidan, klassiskt rostställe på e30. Hade också blivit tipsad om att kontrollera detta men inte gjort det ordentligt tydligen. Det var inte så svårt att komma åt heller som det påståtts om man bara skär bort lite av isoleringen bakom instrumentbrädan heller. Blir till att rostbehandla och laga detta så snart jag fått plats i garaget, det ligger ju massor av virke där igen, suck! Passade på att då jag ändå hade lös mittkonsolen koppla in polisradion som jag haft i den nyare BMWn och som sambon ändå inte uppskattar så nu har jag den att lyssna på i alla fall då jag åker till och från jobbet.


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Oktober-16 at 13:44
Då är hålet tätat på bästa sätt, både från utsidan (dvs inifrån ventilationsutrymmet med ett stort lass vindrutetätningsmassa), samt inifrån med detsamma plus en täckplåt omsorsfullt limmad med PLastic paddings värsta monteringslim X-streme. Samma lim använde jag som tätningsmassa vid montering av M-tech kjolarna. Man hade ju inte kunnat komma åt att laga detta hål med svets på något bra sätt annat än att skära sönder rätt mycket mer av kärran så jag känner mig helt nöjd med lagningen.
 
Nu när kärran ändå var garagerad ett par dagar så limmet kunde torka, mattan med för den delen som än igår inte var torr än så passade jag på att göra ett jobb som jag hade kvar att göra efter lackeringen. Nämligen att bättra på den mattsvarta färgen på alla svarta lister. Ett snabbt målningsjobb men en omfattande maskering! Nåja det gick rätt smidigt då jag använde mig av färg på burk och liten roller. Blev väldigt tjusigt faktiskt och nu är kärran helt i blackline utförande. Tog och bättrade på den andra svartlackade grillen med som jag hade liggande. Har inte bestämt mig för om jag ska ha den eller den orginal kromade...får testa mig fram. Bilder kommer så snart kärran fått torka ordentligt i garaget, både limmet och färgen!


-------------
// Micke >


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Oktober-24 at 14:52
Tankat kärran för tredje gången och förbrukningen blir bara lägre och lägre, nu hamna den på exakt 0.60 l/milen, helt godkänt!
 
Igår kväll hade jag en biltvättarkväll då båda BMW'erna fick bli av med flera veckors smuts. Mest för att jag planerade dagens fotosafari i Linköping med 324'an, hade ju utlovat bilder på blackline målningen så här kommer de:
 
 
 
 
 
 
 
De första bilderna är tagna på Ö&B's parkering med Linköping och Cloetta center i bakgrunden, sedan åkte jag ut strax bortanför Linköpings segelbåtshamn, där vid vindsnurran och sista är utanför Lantmännens butik där jag köpte hönsmat.
 


Posted By: Micke
Date Posted: 2008-Oktober-28 at 22:57
Sådärja, äntligen har centreringsringarna kommit från http://www.intera.nu - www.intera.nu . Jag blev först lite skeptisk när jag såg en något större storlek på yttermåttet stämplat på dem, nämligen 66,6mm istället för den udda storleken 66,1mm som jag beställt. Sedan upptäckte jag vid lite närmare granskning att de är ju för tusan svarvade till den rätta dimensionen! Inte konstigt att de var de enda försäljarna av såna här ringar som erbjöd min udda storlek, 66,6mm är ju en mer standardstorlek som alla andra har. Det motiverar ju det högre priset på 100:-/st men det var ju inte något de informerade om vid köpet eller på deras webshop. De var inte så tokiga ändå när allt kommer omkring när det ingår sådan service med specialsvarvning (om det så krävs). Heder åt dem!
 
Nu var det spännande att se om jag mätt rätt på mina 100+ DTM fälgar! Skulle de passa...å de gjorde de. Passformen var helt perfekt, bara att trycka dit lite lagom hårt med handkraft. Ska nu bli spännande att känna skillnaden på vägen i morgon.
 


-------------
// Micke >


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-Oktober-29 at 13:40
Jodå, centreringsringarna gjorde sitt jobb utmärkt och bilen är nu helt vibrationsfri, skönt!
 
Första morgonen denna säsongen med lite isigt före med, premiär att se vad de nya vinterdäcken går för.


Posted By: Administrator
Date Posted: 2008-November-13 at 11:48

Lite skrivande här betyder att kärran rullar på som den ska utan problem. Det kyligare vintervädret försvann och nu har vi 5-8 plusgrader varje dag och det är ju faktiskt rätt skönt vinterväder. Gör mig inget om det fortsätter så här även i år...precis som de två senaste vintrarna!

Snart är dock husrenoveringen helt klar och allt snickerimaterial ute ur garaget så jag kan ta in kärran och småpyssla lite för jodå det är en del saker som jag noterat behöver fixas.
 
Upptäckte nämligen att Volvokylaren som sitter i bilen tydligen hade fått ett mindre hål så det läcker från den. Hade ju ändå tänkt byta till den orginalmodell som jag fick från andra kärran, ska nog ta viscofläkten då med då jag ändå är igång då jag inte vet om min funkar riktigt som den ska?
 
Sedan kom jag på ett sätt att fixa så orginal varvräknaren börjar funka igen. Har klurat lite på vart man skulle kunna montera sensorn då M20 svänghjulet ej har några taggar och det inte går att sätta dit några heller då M20 svänghjulet ligger mycket närmare motorn så det finns inget utrymme för några. Kom på att servopumpen verkar ha 1:1 drivning mot vevaxeln och att svetsa på några metallpinnar på dess remskiva och montera sensorn där borde göra tricket, så det ska jag testa då jag får in kärran i garaget!
 
Sedan så hoppar tempmätaren rätt friskt ibland och felet har lokaliserats till att det verkar vara dålig kontakt någonstans mellan kontakten bak på instrumentet och själva mätaren så jag ska plocka isär instrumentet vid tillfälle och kolla efter kallödningar.
 
Annars så ligger uppgradering av lysena högt på önskelistan när ekonomi till detta erbjuds. Byte till nya e34 insatser plus Xenonkit till halvljusen, sedan även Xenonkit till helljusen. Ljuset nu på kärran är under all kritik!
 
Sänkningssats, funderar faktiskt på en moderat 40/40 sats för att inte sabba hjulgeometrin allt för mycket. Detta i kombination med nya bussningar av hårdplast fram borde styva upp kärran samtidigt som den får att snyggar utseende.
 
För övrigt på tal om något helt annat så har jag blivit grymt sugen på en annan lite ovanlig BMW diesel...nämligen en e38 740d. Det vore ju en pendlarbil av den fläskigare sorten :-) En sån ska jag ha nångång! 7:orna är ju vanligast i mörka färger och en BMW passar ju alltid i svart eller mörkblått men denna röda vore ju nåt...undrar hur ofta man skulle bli stoppad av polisen i en sån:-)
 

Skulle man sedan tröttna på att fläska runt i en 7-serie tar man bara och plockar ur motorn och sätter in den i valfri 3-serie (e30, e36 eller e46, tom-99) och reggar som ombyggt fordon...japp det ska vara möjligt!


Posted By: Micke
Date Posted: 2009-Januari-01 at 16:43
Så här på julledigheten så parkerades kärran i garaget inför diverse inspektioner och justeringar. Först tvättades all smuts bort en dag då det var plusgrader. Lagomt tills att den torkat upp där i kallgaraget så blev det dock flera minusgrader och intresset för att pyssla därute i kylan sjönk med temperaturen. Två dagar före det nya året steg dock tempen till nån plusgrad igen så jag drog igång elementet och hade en kvälls meck i alla fall.
 
Tog först och kollade växellänkaget om det satt ordentligt eftersom det klonkat lite från det vid växling och vid inbromsning, det var dock inget allvarligt. Bara det lilla glappet i lederna och avsaknaden av fett som gjorde att det klonkade lite då temperaturen är låg. Sedan har jag ju haft planer på att fixa varvräknaren så jag skred till verket och lossade först sensorn som satt i blocket under startmotorn. Tog och testade den med borrmaskinen och en snurrade metallstav och inte det minsta utsl*g på varvräknaren. En närmare studie av pinnarna på orginalsvänghjulet av dubbelmassetyp visade att de faktiskt är magnetiska! Så jag gjorde då så att jag limmade på sex styck små magnetremsor på löphjulet till servopumpen och monterade sensorn där intill. Har inte provstartat än då jag låter limmet torka ordentligt vilket går väldans långsamt vid noll grader!
 
Sedan tog jag ur mätarhuset och skruvade isär det för att se vad som orsakar min hoppande tempmätare. Jag hade ju märkt att om man ruckar i kontakten där bak så hoppar den mer så jag misstänkte kallödningar. Hittade en fem styck kallödningar på den aktuella kontakten som åtgärdades så även det ska bli spännande att testa när jag drar igång kärran.
 
Kylaren läcker fortfarande men det är inget jag orkar byta nu i kylan...men det är ju inget allvarligt läckage.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2009-Januari-05 at 15:13
Fortsatt kallväder med -18 i natt så kärran står kvar i garaget...förmodligen tills nästa måndag då jag ska börja jobba igen. Då ska vädret i alla fall bli lite mildare.

-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2009-Januari-10 at 21:29
Ja det säger ju egentligen sig själv att det inte går att sätta varvtalssensorn i karossen och magneterna på servostyrningens remskiva. Motorn rör ju på sig...ganska mycket. Kom på detta när jag monterat klart men orkade inte flytta den så jag tog en provtur och mycket riktigt i högersvängarna hördes ett rassel då magneterna rensades från skivan Smile. Nåja tre av sex i alla fall och varvtalet sjönk på mätaren allt eftersom så den funkade i alla fall. Nu är sensorn monterad på servopumpen istället och jag hoppas på bättre lycka.
 
 
Har limmat på tre nya magneter med som syns på bilden ovan. Hittade lagom starka magneter på några av barnens leksaksbokstäver som man kan skriva ord med på t.ex. kylskåpet. Nu har de några bokstäver mindre....inte för att de lekt med dem på ett år eller mer.
 
Sedan hade jag ju "fixat" tempmätaren med...och det hade jag gjort bra det med för den var stendöd. Hittade orsaken då jag vart duktig och dragit fast instrumenthuset ordentligt efteråt med två längre skruvar...som gick in i instrumentet och kortslöt två lödbanor. Aja baja, verkar funka nu i alla fall men jag har bara testat att kortsluta framme vid sensorn och det reagerade den så på och gick i botten så jag är hoppful om att den funkar som den ska nu.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2009-Januari-29 at 11:33
Japp tempmätaren fungerar nu och nålen står stabil som aldrig förr, skönt!
 
Varvräknaren fungerar också utan att sensorn rensar bort magneterna! Men den visar inte riktigt rätt utan lite för låga varv desto mer man varvar. Kan det vara för att remskivan de sitter på är mycket mindre än svänghjulet eller kanske magneterna inte är tillräckligt starka? Får ta och laborera med det senare, skönt hursomhelst att ha den fungerande.
 
Trots att det alldeles snart är februari, årets i snitt kallaste månad så börjar jag få lite vårkänslor. Det har ju trots allt varit några plusgrader så det har nästan känts som vår i alla fall. Har i alla fall börjat längta efter lite garageprojekt så jag startade med att via ebay.de handla ett nytt stödlager till kardanen plus två nya länkarmsbussningar fram.
 
Har ju ett skorrande ljud som uppstår vid obelastad drivlina och som hörs bäst i låga hastigheter. Kan inte riktigt bli klok på vart det kommer ifrån men om man ska använda sig av uteslutningsmetoden så skulle det kunna vara just stödlagret. Kan ju också vara det ingående lagret på växellådan som lever om med nedtryckt koppling men jag tycker nog det här skorrandet kommer längre bakifrån. Dessutom har jag inte hört någon med ingående lagerproblematiken nämna motsvarande oljud!
 
Sedan till bussningarna. Det är ju så att trots mina flera framvagnsinställningar så är bilen lite slingrig i framvagnen på ojämnt underlag. Tänkte att då jag bytte till de smala vinterdäcken som jag gjorde nyligen så skulle det inte kännas alls men det gör det rätt mycket ändå. Var på gång att göra om framvagnsinställningen igen då jag hittade en intressant tråd om framvagnsinställningar på Autopower. I den förklarades det att om bilen vid ingången av en kurva styr in jämnt och konsekvent men ej önskvärt så bör man se över inställningen av framvagnen. Däremot om den först styr in mjukt för att sedan kränga till mot överstyrning så är det bussningar och stötdämpare som man bör se över och det är just den känslan bilen förmedlar...
 
Vid beställningen av bussningar fann jag att det finns åtminstone tre modeller av BMW's bussningar varav två icke excentriska. Till de e30 med lättare motorer inklusive 320i som denna kärra är orginal sitter den klenare av bussningarna orginal. Alltså har jag en för klen bussning höger fram som säkert suttit där sedan 1984 och vid inspektion ser rätt slut ut. Vänster fram så bytte jag hela länkarmen och tog den från 324'an och vid en inspektion av den andra länkarmen som jag hade liggandes i garaget så kan jag se att bussningarna är utbytta inom de låt säga senaste 10 åren åtminstone. Men men på den länkarmen var dock bussningen felvänd vid montering!!! Vad jag läst på forumet om montering så blir bilen okörbar vid felmontering då länkarmen flexar i fel riktning. Nu vet jag ju inte om även den som sitter på bilen är felvänd men det är ju risk för det.
 
Alltså finns det en orsak till att bilen känns konstig i framvagnen om jag nu har en för klen och totalslut bussning i kombination med en felvänd, ska bli kul att testa kärran efter bytet.
 
Fick paketet med bussningarna via DHL igår och jag var genast tvungen att på kvällen testa om det gick att pressa i dem i öglorna, det gjorde det men skruvstädsarmen tog lite stryk vilket syns på bilden Smile. Dock höll "The Unbreakable Vice" måttet bra i övrigt!
 
 
Nu blir det bara att dra lös de gamla bussningarna och se om jag lyckas trycka dit de nya, förhoppningsvis till helgen.
 
Här ligger den andra kardanen och det nya stödlagret och väntar på att monteras ihop, ska bara ordna två nya dammskydd från BMW först då det gick åt vid avdragandet av det gamla stödlagret.
 
 
Himla praktiskt att ha dubbla uppsättningar prylar så man kan utföra förberedande mek under veckorna för att sedan göra själva bytet under helgen nu när vi bara har två bilar och behöver använda båda under veckorna.
 
I bilden ovan syns även den andra diffen med 2.93 utväxling som jag ska plocka ihop men det tänkte jag vänta med någon månad till med då det blir lite varmare och trevligare i garaget.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2009-Januari-29 at 11:37
Det står även ett lik utanför garaget och väntar på att få komma till skroten. Fick hjälp att tippa över den på sida för några veckor sedan så jag kunde montera loss bakvagnsbalken och tanken så nu är alla intressanta delar omhändertagna.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2009-Februari-01 at 13:57
Då är de nya bussningarna på plats, var inte så svårt alls när man kom på tricket!
 
Den vänstra bussningen var som jag misstänkt felmonterad och höger hade nästan släppt runtom i gummit så nu ska det bli spännande att se om det känns någon skillnad...borde göra det!
 
Hur gick jag till väga då? Jo jag tog sticksågen och sågade bort gummit så jag kunde dra av metallöglan och drog bort den inre delen som satt kvar med en standard tvåarmad avdragare. När jag skulle montera första så försökte jag först med silikonspray som det tipsades om på http://www.e30.de - www.e30.de men det gick inte alls, fick knappt på halva bussningen. Ja först slipade jag ytan på länkarmen ren och fin med sandpapper. Sedan försökte jag mig med de fjäderspännarna som jag tyckte skulle gå att använda för att dra på bussningen med men det var en annan sak då länkarmen satt monterad i bilen och inte så lätt alls. Försökte med diverse metoder bygga någon pådragare men det gick inte bra. Då kom jag på att jag skulle testa med ATF olja som någon på forumet skrivit om och minsann en inoljning så gled den nästan på helt, tog loss den och oljade igen och då pang bara så gled bussningen dit hur lätt som helst! Nu när jag övat på ena sidan så gjorde jag samma trick på högersidan och monteringen tog bara någon minut. Hade ju hållit på och bråkat med den första i drygt en timme!
 
Nu väntar jag på de två dammskydden från BMW till stödlagret som nog blir nästa helgprojekt!


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2009-Februari-02 at 13:52
Vilken skillnad! Tänk vad två små bussningar kan göra för körkänslan, eller vad en sliten och en felvänd kan göra för att framvagnen ska kännas helt slut. Ja förr så tog framvagnen alltid en ny riktning vid varje ojämnhet på vägen och på exempelvis de fem kilometrarna vi har in till Åtvidaberg här så finns det gott om dem, fick sitta och parera hela tiden.
 
Nu går bilen som på räls...dvs den bibehåller den kurs man höll innan ojämnheten och plötsligt känns körandet mycket mindre dramatiskt, nu får man nog ta och trimma lite snart Tongue.
 
Fick delarna till kardanen idag så under veckan ska jag bygga ihop den och växla kardaner till helgen.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2009-Februari-05 at 11:00
Det börjar dra ihop sig mot kylarbyte då hålet i den gamla kylaren växer och växer vilket innebär i dagsläget en påfyllning om ca en liter varje dag och det börjar bli ohållbart Smile.
 
Är just nu hemma med sjuka knattar så bilen får ändå vila men jag ska se till att göra bytet innan måndag, ska se om jag hinner med kardanen med.


-------------
// Micke >


Posted By: Micke
Date Posted: 2009-Februari-06 at 10:15
Fort var det gjort! Gick förbi garaget igår kväll och tänkte att jag kanske skulle förbereda med att ta loss huven så jag gick in och gjorde det. När jag lite senare gick in och kollade så lillan sov fortfarande så hade även den gamla kylaren åkt ur, viskofläkten från den gamla motorn demonterats och monterats på bilens motor (den gick lite trögt tidigare fastän den var kall så jag misstänker att den inte riktigt är ok).
 
Lite senare på kvällen så gick jag ut en sväng till och monterade BMW orginalkylaren och slangarna efter att först spolat dessa rena från en hel del smuts som kom ut! Återstår en slangklämma som måste införskaffas och återfyllning och luftning. Skönt att få detta trista arbete utfört till slut även om det allt som allt tog ca en timme bara!


-------------
// Micke >Print Page | Close Window